Jan Chlumský: Chytré peníze dnes jdou do krátkodobých fondů

.

. Zdroj: Unsplash

Obchodování
2
Fotogalerie

Češi investovali od začátku roku více než deset miliard korun do krátkodobých fondů. Láska Čechů k těmto fondům roste každým týdnem, zamilovanost se prohlubuje a miliard v těchto fondech přibývá. Mezi lidmi se totiž šíří šuškanda o tom, že krátkodobé fondy dají lidem vydělat více než kdovíjaký spořicí účet. Na tom asi něco bude.

Krátkodobé fondy mohou být opravdu mnohem štědřejší než úrok u spořicího nebo termínovaného účtu. Stejně jako u dobrého jídla se ale tajemství možného úspěchu schovává v ingrediencích a postupu vaření. Recept na dobrý krátkodobý fond přitom není složitý. Instrukce říkají, smíchejte dohromady nástroje peněžního trhu, přidejte krátkodobé státní dluhopisy a dobře úročené depozitní vklady a posypte špetkou firemních dluhopisů. Výsledek? Výnosový potenciál kolem pěti procent při dnešních úrokových sazbách.

Je třeba stále myslet na to, že investice s sebou nese riziko a můžete i prodělat, tedy platí také to, že očekávaná výkonnost není zárukou budoucích výnosů. Stále je to jeden z nejoblíbenějších typů investice na trhu. A pak je tady ještě jedna pěkná věc, vlastně tři. Své prostředky máte kdykoli k dispozici. Žádost o odkup vyřizují investiční společnosti v řádu dnů. Obvykle se tak třikrát vyspíte a máte své peníze k dispozici. A ta druhá? Hodnota vaší investice se mění každý pracovní den, nemusíte tak čekat na připsání úroku na výroční den.

A úplně poslední, třetí věc je skutečnost, že když své prostředky budete mít ve fondech déle než tři roky, nezaplatíte ze zisku na daních ani vindru.

Chytří dnes už vědí a posílají vydělané peníze do krátkodobých fondů častěji než na spořicí a termínované účty. Jestli se přidáte i vy, je jen na vás. Zeptejte se svého bankéře nebo finančního poradce. Doba na krátkodobé fondy je totiž zralá.

A třešnička na závěr. Pro investičně se obávající jedince mohou být krátkodobé fondy aktuálně ideální nástupní stanicí do báječného světa dlouhodobého investování.

Porovnejte si svůj práh rizika a zkuste investovat. Deset z deseti miliardářů vás za to pochválí!

Autor je marketingový manažer Amundi