Jan Pavec: Československá hymna

zápisník, Jan Pavec

zápisník, Jan Pavec Zdroj: E15

Kulturní trendy pro příští rok naznačují plakáty, které v Praze zvou na lednové vystoupení Čínského národního cirkusu a květnový koncert ruského armádního souboru Alexandrovci. Obě pořádající agentury s provázanou vlastnickou strukturou sídlí na stejné adrese jako KSČM. Snad je to jen milá náhoda.

Společnost Street Light Production začala vydávat tištěný časopis pro youtubery JJ. Na papíře zkouší zachytit fenomén celebrit náctileté generace, které natáčejí videa a nahrávají je na portál YouTube. Ať už si o jejich kvalitě myslí člověk cokoliv, sledují je stovky tisíc mladých. Nahnat tuhle cílovou skupinu do trafik ale může být o dost těžší oříšek.

Pořádný zmatek musel vyvolat v hlavách svých českých fanoušků rakouský kandidát na prezidenta Norbert Hofer. Před pondělní návštěvou Česka prohlásil, že Benešovy dekrety představují bezpráví. To je ten problém evropských nacionalistů – jejich oblíbené národní zájmy se totiž často vylučují s jinými národními zájmy.

Trend rozdělování národů se ve stejný den alespoň na chvíli podařilo narušit při rozloučení s Věrou Čáslavskou v Národním divadle. Po skončení nepovedeného a bizarního představení z publika spontánně zazněla česká i slovenská hymna. Oči zarytých čechoslovakistů nemohly zůstat suché.