Jan Pavec: Fotbalová rovnost

Kapitánovi portugalského fotbalového týmu se souboj s Islanďany moc nezamlouval

Kapitánovi portugalského fotbalového týmu se souboj s Islanďany moc nezamlouval Zdroj: CTK

Letošní evropský šampionát nabídl hodně příběhů, které k němu přitáhly i spíše sváteční fotbalové fanoušky. Nejvíce zaujaly výkony týmů, od kterých nikdo nic nečekal.

Historického úspěchu dosáhl Wales, který se dostal až do semifinále. Jen pár dní před ním vypadl ve čtvrtfinále Island. Jeho trenér Heimir Hallgrimsson si vybíral jen ze stovky hráčů, kteří se fotbalem plně profesionálně živí. Kouč sám musel zavřít svoji ordinaci na souostroví Vestmannaeyjar, kde pár dní v týdnu pracuje jako zubař.

EURO 2016 - VEŠKERÉ INFORMACE NAJDETE ZDE


I tenhle tým ale dokázal porazit hrdé a velmi dobře placené fotbalisty Anglie. Příběh lehce připomínající Klapzubovu jedenáctku nebo Kokosy na sněhu už má určitě v hlavě nejeden filmový scénárista.

Outsideři se prosadili v doposud nevídané míře a hodně tomu napomohlo rozšíření šampionátu z 16 na 24 týmů. UEFA si nový systém pochvaluje – hrálo se více zápasů, což přineslo větší příjmy ze vstupenek i reklamy vedoucí k očekávanému rekordnímu zisku dvou miliard eur.

Zavedení favorité ale ze změn nadšení nejsou. Německý trenér Joachim Löw chce bojovat za jejich zrušení, kvalita fotbalu prý trpí. Po remíze s Islandem si na kvalitu hry soupeře stěžoval i kapitán Portugalců Cristiano Ronaldo. Jenže fotbal se hraje na góly a právě úspěchy týmů s mnohem nižší tržní hodnotou hráčů patří k těm nejinspirativnějším. Je dobře, že UEFA chce 24 týmů i na dalším euru. Ostatně to dává šanci i slábnoucím Čechům.