Jan Šindelář: Výmol jménem Blanka

Tunel Blanka (ilustrační foto)

Tunel Blanka (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 3.0: Honza Groh via Wikimedia

Hoteliéři si postěžovali na české politiky, kteří údajně hrubými výroky odrazují ruské turisty. V rámci nápravy je proto třeba, aby každý občan vyvěsil ruskou vlajku, před vraty tancoval kozáčka a točil kvas. Pokud nás ruská média neoznačí za fašistické provokatéry a kvas za otrávený, východní turisté se jen pohrnou.

Ale vážně. Celá záležitost jen ukazuje, jak je ošemetné spoléhat na jedinou skupinu turistů, nota bene z nedemokratické a pochybně stabilní země. Ano, Rusové a Číňané dnes táhnou vzhůru tržby v Pařížské ulici, zítra jim ale mohou sebrat pasy a poslat je sklízet bavlnu do Uzbekistánu nebo vyrábět potřebné tanky na Ural. Nebylo by vhodnější se tázat, proč už to k nám tolik netáhne třeba německé, nizozemské nebo japonské turisty?

Když jsme u Japonska, podle zdrojů deníku E15 ovládla zemi panika. Tamní novináři totiž odhalili, co znamená tajemná značka ČD na tričkách českých daviscupových reprezentantů. Vzápětí se rozšířily zvěsti, že České dráhy chtějí letos expandovat na japonské ostrovy, a proto si tam platí reklamu. V nagojském přístavu už údajně přistála loď pod severokorejskou vlajkou, která v útrobách skrývá tajný náklad motoráků Regionova. V Japoncích to vyvolalo skutečný děs.

Jaro je obdobím výmolů. Podle portálu Vymoly.cz se ty nejlepší rodí v Praze. Pozadu ovšem nezůstává ani Brno, Kladno a ostatní venkov. Největší dírou v zemi se ale přece jen chlubí Praha. Vznikla mimochodem, nikdo za ni nemůže, ale od začátku má jméno.