Jana Havligerová: Co nám servírují politici

Poslanecká sněmovna (archivní foto)

Poslanecká sněmovna (archivní foto) Zdroj: ctk

Poslanec Igor Jakubčík (ČSSD), bývalý voják z povolání, vylepšuje image strany. Při projednávání novely zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi prohlásil: „Katolická církev za druhé světové války netrpěla. Byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Schvalovala odsuny a vraždy Židů, pomáhala nacistickým zločincům při jejich odchodu do Jižní Ameriky.“

Otázka je, zda jako reakce stačí nesouhlasné bušení do lavic a slovní odveta. Nejsou na to paragrafy? Ne, na vymytý mozek nejsou.

Zase o něco katastrofálnější výsledek státních maturit dovedl šéfa školství Marcela Chládka (ČSSD) k zajímavé úvaze. Podle něj má Česko v maturitních oborech příliš mnoho studentů, což se „výrazně odráží na zhoršování výsledků maturit“. Proto by zavedl jinou úroveň maturitní zkoušky pro gymnázia a jinou pro odborné školy. Tak určitě. Snižování laťky je spolehlivá cesta k lepšímu vzdělání.

Podle Listiny základních práv a svobod, tedy ústavního zákona, musí mít občané přístup k voleným a jiným veřejným funkcím za „rovných podmínek“. Pro vládu, jež chce uzákonit povinný podíl žen na kandidátkách politických stran, je to kámen úrazu. Odstranit ho společně má ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) a ministr pro lidská práva a rovné příležitosti Jiří Dienstbier (ČSSD). Taková změna ústavy je fakt urgentní. Tenhle problém českou společnost opravdu pálí.

A nejlepším hokejistou sezony 2013/2014 se stal… Jasně, Jaromír Jágr. Překvapení se nekonalo. Nepřekvapila bohužel ani Česká televize. Opět neuvěřitelná nuda. Ještěže si hokejoví fandové mohli poplakat při vzpomínce na Nagano.