Jana Havligerová: Hradní ozvěny na kongresu ODS

Petr Nečas

Petr Nečas Zdroj: CTK/Vit Simanek

Kongres ODS se odehrál v naprostém poklidu. Největším kritikům vedení strany, tedy části Středočechů, sebral stranický šéf Petr Nečas vítr z plachet ještě předtím, než se delegáti sjeli do pražských Letňan. Předseda i jeho místopředsedové tedy budou stát v čele partaje o půl roku déle, jak si Nečas přál. ODS tak bude nové vedení vybírat nejspíš až po podzimních krajských a senátních volbách.

Výhody vládního angažmá v koalici s TOP 09 a Věcmi veřejnými jednoznačně převyšují politické náklady, žádné změny nejsou třeba, znělo jednacím sálem. Zkrátka nic nového pod sluncem. Ani v ODS, ani v koalici vlastně žádné problémy neexistují. Kdyby náhodou ano, tak jistě zmizí tím, že se o nich nebude mluvit. Alespoň do chvíle, než zase přijde nějaká ta krize.

Přesto ale kongres ODS stojí za pozornost. Ne kvůli chabé diskuzi, ale kvůli tomu, co stojí v přijatém usnesení. Zvláštní zřetel vyžadují dva z jeho bodů. Stručně řečeno, koncept multikulturalismu je mrtvý a o případném přijetí eura musí čeští občané rozhodnout v referendu. Vrcholný orgán ODS tedy jednoznačně odmítá sjednocování evropské migrační politiky a také otevírá zadní dvířka k vycouvání ze závazku, k němuž jsme se kdysi přihlásili podepsáním přístupových smluv s Evropskou unií.

Pomiňme, že diskutovat o přijetí eura a činit závěry o společné měně na podzim roku 2011 je poněkud absurdní. Česko zdaleka není v takové ekonomické formě, aby se vůbec mohlo stát byť jen adeptem na vstup do Evropské hospodářské a měnové unie. A jak bylo řečeno výše, o přijetí eura už občané v podstatě jednou rozhodli tím, že hlasovali pro vstup do EU. Takže podle receptu ODS by se vlastně mělo konat už druhé referendum o tomtéž.

Obojího jsou si špičky občanských demokratů jistě vědomy. Proč tedy ono usnesení? A neslyšeli jsme už někdy o konci multikulturalismu a eura? Ale jistě. Čerstvé unesení ODS je ozvěnou vět, které stále hlasitěji znějí z Pražského hradu. Takže, to už jen tak mimochodem, nejspíš nebude náhoda ani to, že v mnoha pádech bylo na kongresu skloňováno také slovo „vlastenectví“.

Výklad tohoto trendu samozřejmě může být dvojí. Buď jde o budování předpolí k tomu, aby se Václav Klaus po ukončení hradní mise mohl vrátit do lůna „své“ strany. Anebo je to spíše budování obranných valů pro případ, že by snad přece jenom založil vlastní novou politickou formaci. Pak by tedy šlo o stavění hráze proti případnému odlivu členů, potažmo i voličů. Těch, kteří jsou mnohem konzervativnějšího ražení než mnozí konzervativci z ODS. Jak to je, se nepochybně brzy ukáže. Zatím tomu klidně říkejme třeba tak jako mnozí občanští demokraté: návrat ke kořenům.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.