Jana Havligerová: Muži v černém

Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) s manželkou Ivanou (vpravo) a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou se sešli 2. ledna na zámku v Lánech, kam prezident pozval premiéra na novoroční oběd.

Prezident Miloš Zeman (druhý zprava) s manželkou Ivanou (vpravo) a premiér Bohuslav Sobotka s manželkou Olgou se sešli 2. ledna na zámku v Lánech, kam prezident pozval premiéra na novoroční oběd. Zdroj: ctk

Tradiční společný novoroční oběd prezidenta Miloše Zemana a premiéra Bohuslava Sobotky v Lánech se odehrál v černé – oba si oblékli černé obleky. Dlužno dodat, že lánští muži v černém nejsou Muži v černém. Ti druzí jsou rozhodně zábavnější.

Teplický primátor, občanský demokrat Jaroslav Kubera opakovaně hlásí, že by měl zájem kandidovat v prezidentské volbě. Podle jeho stranického kolegy senátora Přemysla Sobotky by to byl dobrý kandidát. Souhlas, alespoň by v předvolební prezidentské kampani byla švanda. Tedy pokud si ji z nás Kubera nedělá už teď.

Velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi i na Slovensku Livia Klausová zůstávají ve funkci navzdory služebnímu zákonu. Obě kývly na dohodu o provedení práce na dobu určitou, kterou jim jako provizorium nabídlo ministerstvo zahraničních věcí. Kdyby se z tohoto nouzového řešení stala běžná praxe, docela jistě by to dost zjednodušilo výběr velvyslanců. A nejspíš by bylo i po tahanicích mezi Hradem a vládou.

Vrchní státní zastupitelství v Praze zastavilo trestní stíhání miliardáře Pavla Tykače v kauze CS Fondů. Jak oznámil státní zástupce, chyběly důkazy, že by dotčený skutek spáchal obviněný. Ona ta důkazní nouze nebyla zjevná už před více než patnácti lety? Ale budiž, snad už je to tentokrát definitivní verdikt.

Čtěte zápisníky dalších redaktorů E15: