Jana Havligerová: Poučení není nikdy dost

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka Zdroj: CTK

Sociálnědemokratický premiér Bohuslav Sobotka vyzval šéfa hnutí ANO, vicepremiéra Andreje Babiše, aby skončil s podnikáním a věnoval se politice. Vzápětí byl poučen: „Pokládám za podnikatele toho, kdo podniká. Je-li někdo majitel, není nutně podnikatel. Představte si, že byste díky úspěšné kuponové privatizaci byla majitelkou jedné kuponové akcie – přesto by vás nikdo neoznačil za podnikatelku.“

Tak odpověděl prezident Miloš Zeman na dotaz novinářky, zda souhlasí se Sobotkou. Slovíčkaření, umění vyhnout se jádru věci, v tom je hlava státu mistr.

Poučeními prezident v minulém týdnu nešetřil. Nesouhlasil s názorem, že nová politická hnutí jsou nepřirozená a amorfní, protože je nelze zařadit k levici či pravici. Naopak. Vnímá je jako ostruhu zaťatou do boku koně, tedy klasických politických stran. Ty zlenivěly a zkmotrovatěly. „Noví“ tak mohou přispět k jejich obrodě. Kterápak z těchto tezí platí o zemanovcích, kteří o víkendu přestali být zemanovci a stali se pouhou Stranou práv občanů?

Jihočeský hejtman Jiří Zimola oznámil, že respektuje rozhodnutí ústředního výkonného výboru ČSSD a vzdá se poslaneckého mandátu. Zbylí tři sociálnědemokratičtí hejtmani, kteří si rovněž mají vybrat mezi vedením kraje a sněmovnou – jihomoravský Michal Hašek, karlovarský Josef Novotný a Jiří Běhounek z Vysočiny – zatím mlčí. I když ne úplně.

K vnitrostranické diskuzi předali návrh klouzavého mandátu, který by řešil kumulaci funkcí. Jelikož by k jeho zavedení byla nutná změna ústavy, nejspíš sází na to, že než se dodiskutuje, budou přede dveřmi další parlamentní volby.