Jana Havligerová: Stud, vtipálek roku a kastrůlek

Ministr financí Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš Zdroj: ctk

Šéfa hnutí ANO Andreje Babiše páteční jednání poslanců, při kterém stačili pouze opravit zpackané hlasování o zelené naftě, rozpálilo doběla: „Strašně se stydím, že tady vůbec sedím. Nic jsme neudělali a klasické parlamentní strany tady předvádějí, kdo ho má většího.“ Pěkně řečeno.

A to jsme si mysleli, že zdvižený prostředníček expremiéra Mirka Topolánka, kterým před lety reagoval na stížnost opozice, že členové vlády chybí na jednání dolní komory, je vrchol parlamentní kurtoazie.

Pravidla společenského chování v podání ministra financí tedy dosáhla na podstatně vyšší metu. Vládní koalice ovšem nemění jen pravidla společenského chování. Novátorsky přistupuje i k výkladu pojmu bezprostředně. Napravit chybu či omyl bezprostředně znamená nejdříve za padesát minut poté, co k nim došlo, horní limit této lhůty jsou dva dny.

Zaznamenáníhodný počin má na svědomí i šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Využil momentu, kdy opoziční poslanci opustili sál na protest proti způsobu, kterým vládní koalice přistoupila k přijetí zákona o zelené naftě, a nechal hlasovat o návrhu, kterým by znesnadnil obstrukce.

„Byla to jenom taková improvizace, kterou jsem chtěl upozornit na to, že není dobré opouštět své lavice,“ sdělil posléze. Jasný kandidát na vtipálka roku. A nakonec – šéfka rezortu pro místní rozvoj Věra Jourová potvrdila mínění převážné většiny komentátorů, že je žena. Premiérovi, který zavítal na ministerstvo, předala kastrůlek s vlastnoručně uvařenými bosáky.