Jana Havligerová: Vrchol politické sezony? Pěkná nuda

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Ano, víme, že byly dvoje volby, ale vrchol politické sezony přichází právě teď. V parlamentních kruzích se za událost roku obecně považuje projednávání státního rozpočtu. K tomu by se poslanci měli dostat dnes. Navíc koaliční vláda tím pádem bude mít premiéru. Poprvé předloží vlastní plán státních financí, letos se ještě hospodařilo podle not, které připravil prezidentský kabinet Jiřího Rusnoka. Překvapení, které obvykle od premiéry chceme a čekáme, to ale nebude.

Rozpočtová čísla už jsou probraná horem dolem, v dolní komoře parlamentu se žádný nečekaný zvrat také nedá předpokládat. I když debata jistě bude vzrušená a opoziční argumenty proti rozpočtu stejně vášnivé jako jeho vládní obhajoba. Možná se dočkáme i nějakých těch obstrukcí. Přesto to bude vlastně nuda.

Výsledek je předem daný. Sobotkův kabinet má ve sněmovně 111 hlasů, Senát se návrhem státního rozpočtu nezabývá a prezident Zeman už ohlásil, že tenhle zákon určitě podepíše. Jak říká, pozitivum Sobotkovy vlády spočívá v tom, že dala lidem důvěru a naději. Tak jí přece, zvláště pokud jde o rozpočet, nebude házet klacky pod nohy. Takže si to shrňme. Prvním čtením návrhu státního rozpočtu na příští rok pomyslný vrchol politické sezony začíná, v prosinci při konečném schvalování končí. Drama nebude.

Tím ovšem není ani zdaleka řečeno, že by návrh rozpočtu měl zůstat bez povšimnutí. Vláda posílá lidem dobře čitelnou zprávu: Šetření skončilo, radujte se. Je ale stomiliardový deficit, s nímž kabinet hodlá napřesrok hospodařit, skutečně důvodem k nějakému jásotu? Samozřejmě že není. Vzhledem k optimistickým předpovědím růstu české ekonomiky a nakonec i vzhledem k vývoji státních financí by měl být schodek vyjádřený v miliardách prostě dvojciferný. Stát místo toho povolil uzdu výdajům, čímž propásl vzácnou příležitost zastavit růst veřejného dluhu. Domyšleno dál, musíme se logicky ještě zeptat: Pokud se vládní politici bezprostředně poté, co dostali hlas ve volbách, chovají takhle, jak se asi zachovají za dva tři roky před dalším parlamentním plebiscitem?

Ano, je to pouhá řečnická otázka. Ale i když to není zvykem, možná na ni tentokrát odpověď dostaneme. ČSSD, ANO a KDU-ČSL má prosadit ústavní zákon o rozpočtové odpovědnosti. Paragrafy, kterým se souhrnně říká dluhová brzda. Návrh brzdy předložený TOP 09 letos v únoru vládní strany ve sněmovně zamítly. Takže teprve nově formulované parametry ukážou, jaké má vláda ambice. Zdali, jak s vážnou tváří tvrdí ministr financí Andrej Babiš, opravdu směřuje k vyrovnanému rozpočtu pro rok 2017.

A už jen tak mimochodem. Právě Miloš Zeman býval tím, kdo z Vysočiny rád kázal, že v době prosperity se mají v první řadě umořovat dluhy. Teď to asi není potřeba. Hlavní je ta důvěra. Heslo dne zní „Neruš, člověče, mé kruhy“.