Julie Urbišová: Trump dotahuje ztrátu, podporu hispánských uklízeček ale nemá

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: reuters

Ivanka Trump
Ivanka Trump
Ivanka Trump
I kdyby si Clintonová s Trumpem vyměnili obsah toho, co obyčejně říkají, mnoho by se nezměnilo.
Volební kampaň Donalda Trumpa
10
Fotogalerie

Hillary Clintonová dosud vycházela z většiny předvolebních průzkumů vítězně, Donald Trump ale týden před volbami ztrátu dotahuje.

Podle poslední ankety deníku Washington Post a televize ABC, která se uskutečnila minulý týden, ztrácí republikánský uchazeč o Bílý dům na exministryni zahraničí jen jeden procentní bod, což je v rámci statistické odchylky.

To je vítr do Trumpových plachet. Pokračuje v intenzivní kampani, v níž přesvědčuje, že to bude on, kdo vyhraje, a že právě on bude vítězem v nejdůležitějších státech, které rozhodují volby – Colorado nebo Pensylvánie (ačkoli jiné průzkumy ukazují naprostý opak). Trumpův tým teď volá hlavně do řad republikánů – právě teď musí strana ukázat, za kým stojí.

Kdoví, jak by průzkumy vypadaly, kdyby republikánský kandidát minulý týden (zase) nešlápl vedle tím, že přerušil šňůru předvolebních shromáždění a objevil se na slavnostním otevření nového hotelu Trump ve Washingtonu. „Dnešek je metaforou toho, čeho dokážeme dosáhnout v naší zemi,“ vzkázal voličům z nádherného sálu luxusní budovy. Média navíc okamžitě poukazovala na diskutabilní propojení byznysu a politiky.



Hillary Clintonová mezitím investuje další statisíce dolarů do negativní kampaně namířené proti Trumpovi. Najímá hispánské uklízečky, které v emotivních rozhovorech vzkazují, že ani náhodou nebudou volit svého šéfa: „Trump námi pohrdá. My uklízíme jeho hotely, ale on nás jen uráží.“ Hillary samotná se zdá být v klidu. Dokonce natolik, že si v úterý našla čas na koncert britské zpěvačky Adele. Záhy se ukázalo, proč. „Jsem sice Angličanka, ale co se děje v USA, mě velmi ovlivňuje. Jsem na sto procent s Hillary. Miluji ji, je úžasná,“ vzkázala Adele z pódia.

Přestože takové prohlášení pro Trumpa zrovna nevyznívá, pokusil se z události vytěžit alespoň něco. Postěžoval si médiím, že jeho za odbočku z kampaně a účast na soukromé akci kritizují, a Hillary si přitom odpočívá bez jejich většího zájmu na jakémsi koncertu. Taky vám to připomíná zhruba 3. třídu základní školy?