Komentář Martina Čabana: Pohled za humna

Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: Michael Tomes, E15

Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Miroslav Kalousek
Poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek na jednání Poslanecké sněmovny
Miroslav kalousek
7
Fotogalerie

Šéf TOP 09 Kalousek onehdy poměrně státnickou statí vyzýval ke spojení všech demokratických sil od středu doprava, mluví se o užší pravicové spolupráci TOP 09 s ODS, lidovci koketují se Starosty. 

Zatím je to všechno jen ve fázi řečí, nicméně z debat vyplývá, že symbolem spolupráce demokratických sil by mohla být společná nominace prezidentského kandidáta. V tom případě stojí za to podívat se za naše západní humna.

Německá vládní strana CDU se rozhodla podpořit v nepřímé prezidentské volbě kandidáta koaliční SPD Franka-Waltera Steinmeiera. Má to mnoho důvodů a jedním z nich je sílící podpora protisystémových stran v čele s AfD a snaha netříštit tradiční demokratické síly.

Unionisté po měsících ostrých debat, z nichž kloudný vlastní kandidát nevzešel, dokázali udělat krok, který jistě není ideální, mnozí jej budou vykládat jako akt zoufalství, ale který v sobě zároveň nese hlubší smysl. Kolik českých politiků bude ochotno nejen vést srovnatelně státotvorné řeči, ale také přistoupit ke srovnatelně nepříjemným činům?