Gazdík si namlouvá lidovce, výhradní spolupráci s Kalouskem nechce

28. říjen a akce na Staroměstském náměstí: Petr Gazdík

28. říjen a akce na Staroměstském náměstí: Petr Gazdík Zdroj: ČTK

Šéf STAN Petr Gazdík během debaty Blesku se superlídry před krajskými volbami
Krajské volby 2016. Petr Gazdík a jeho přípitek ve štábu STAN: Chceme dokázat, že jsme si přízeň zasloužili
Krajské volby 2016: Vít Rakušan a předseda hnutí Petr Gazdík ve štábu.
Krajské volby 2016: Předseda hnutí STAN Petr Gazdík s kandidátkou do středočeského zastupitelstva Danou Drábovou
Krajské volby: Petr Gazdík, šéf Starostů a nezávislých, odvolil se synem v náručí
13
Fotogalerie

Možným celostátním partnerem opozičních Starostů a nezávislých, kteří se dostali do vysoké politiky díky spolupráci s TOP 09, jsou vládní lidovci. Plyne to ze slov šéfů STAN a KDU-ČSL Petra Gazdíka a Pavla Bělobrádka. Gazdík by chtěl před sněmovními volbami v příštím roce vytvořit širší blok, spolupracovat pouze s TOP 09 odmítl.

„Podařilo se nám stmelit některá regionální hnutí. Jsou tam výrazné talenty, které už dávno měly být v Poslanecké sněmovně či Senátu,“ řekl nedávno Gazdík. Z parlamentních uskupení jmenoval jako nejpřirozenější spojence topku, lidovce a ODS.

S výjimkou občanských demokratů to vidí podobně i Bělobrádek: „TOP 09 a Starostové jsou s námi v rámci Evropského parlamentu ve stejné frakci. Volební blok si s nimi umím v budoucnosti představit.“ Odmítl však, že by vytvoření svazku bylo možné už do příštího podzimu.

Jisté je zatím jen to, že smlouva mezi STAN a TOP 09 definitivně skončí v prosinci. „Starostové nám přišli jednoznačně oznámit, že jakákoli naše bilaterální smlouva pro ně není přijatelná,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Obě strany vyrovnají do konce roku závazky, přičemž Gazdík má odejít z vedení dolní komory parlamentu.

S ohledem na příští sněmovní volby je Gazdíkovo hnutí připraveno jednat o spolupráci se širším spektrem partnerů včetně TOP 09. Neuvažuje však o exkluzivní spolupráci jen s jedním subjektem.

K vytvoření bloku pravicových stran proti ANO vyzval před týdnem Kalousek. Zatímco ODS je připravena o návrhu diskutovat, KDU-ČSL je kvůli osobě lídra TOP 09 skeptická. Kalousek je přesvědčen, že STAN chce s lidovci do příští vlády. „Buď má někdo cíl volby vyhrát, nebo chce být za každou cenu ve vládě,“ uvedl.