Komentář Roberta Maleckého: Odchod, který pomůže jen Babišovi

Michal Murín

Michal Murín Zdroj: ctk

Šéf policejní inspekce Michal Murín to zabalil a jde. Podepiš si to a bude to bez skandálu, řekl mu údajně premiér Babiš v únoru. Teď si to Murín podepsal a skandál kolem toho je.

Tlak na šéfa GIBS byl enormní. Kromě nespecifikovaných výhrůžek čelil kázeňskému řízení od premiéra, kterému funkčně podléhá.

Pak je tu hodně „mimofunkční“ finanční kontrola, kterou na GIBS poslala ministryně Schillerová. Prý na základě „řady podnětů“, ze kterých se nakonec vyklubaly tři, z nichž jeden byl anonym a druhý Babiš.

Babišovi se Murín postavit dokázal. Už to, že bez tvrdých důkazů řekl médiím o Babišově nátlaku, si zaslouží respekt. Kontrola z financí asi také vážnější problém nepředstavuje, to už bychom dávno věděli. Proč tedy dosud statečný Murín najednou otočil?

To nejdůležitější se skrývá v jeho rezignačním dopisu. „Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce.“ Tak je to. Státní zástupci odvolali šéfa inspekce. Nevydýchal jejich tlak.

Což je na pováženou. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman dokonce přiznává, že stejnou pozornost může příště věnovat i jiným: „Nejde mi o to někoho zpochybňovat, ale o to, aby instituce řádně a kvalitně pracovala. Stejně přistupuji ke komunikaci se všemi institucemi, s nimiž spolupracujeme.“ Státní zástupci (podléhající skrz osobu nejvyššího žalobce vládě) se prakticky vměšují do chodu jiné státní instituce (podléhající premiérovi).

V zákoně o tom ale není žádná zmínka, je to mimo a mělo by to především zajímat premiéra. Jenže proč, když nestandardní postup žalobců je v tomto případě v jeho zájmu? Neudělá nic.

Viděli jsme takových odchodů už spousty. Slavnou Kubiceho zprávu spustila snaha kriminalizovat policajty z ÚOOZ s využitím špatně vyplněných cesťáků. Jenže mezi řadovými policisty a ředitelem mocného útvaru je rozdíl. Murín nechce, aby byl překážkou. Odstupuje prý, aby inspekci ochránil.

Ve skutečnosti ji vydává napospas tlakům, o nichž tu mluvíme a jimž sám podlehl. Co si myslel, když v únoru vytáhl do boje s Babišem? Že se bude jednat v rukavičkách?

Murín se nezachoval jako ředitel nezávislé instituce, ale jako učitel v nedělní škole. Nepomohl ani sobě, Babiš teď už jednou provždy nasadí rétoriku, že šéf GIBS utekl.

Murín měl přitom v ruce silnou kartu případného soudního sporu, který ho i po nezákonném odvolání mohl do funkce vrátit. Takové příklady známe. Kauzy policejního prezidenta Lessyho nebo šéfa Vězeňské služby Dohnala ukázaly cestu. Trvá to, ale jde to. Murín nepomohl nikomu, ani budoucím šéfům inspekce. Ukázal špatný příklad. Pomohl jen Babišovi, se kterým chtěl bojovat.

Autor je komentátorem serveru HlídacíPes.org