Komentář Bohumila Pečinky: Vláda od čtvrtka do čtvrtka

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Předminulý týden ve čtvrtek byla ukončena jednání o vytvoření koaliční vlády mezi ANO a ČSSD. Obě strany se dohodly na programu, ale předseda ANO Babiš odmítl sociálním demokratům dát ministerstvo vnitra jako garanci, že jeho trestní stíhání nebude manipulováno. A tím to skončilo. Minulý čtvrtek oznámilo širší vedení ANO, že se rozhodlo opět zahájit jednání s ČSSD o nové vládě. „Ve finále jsem se nakonec podvolil většině výboru a hlasoval jsem pro,“ prohlásil následně Andrej Babiš. A tím to znovu začalo.

Mezitím (od čtvrtka do čtvrtka) probíhala intenzivní jednání mezi hnutím ANO, Okamurovou SPD a komunisty ohledně vzniku menšinové vlády ANO s podporou zbylých stran. Ještě minulý čtvrtek večer Tomio Okamura tvrdil, že na 95 procentech věcí existuje programová shoda a že se jeho strana bude nějak podílet na vládnutí. Pak se Andrej Babiš „podvolil“ většinovému názoru vedení ANO a bylo zase po vládě.

Nakonec jediným vítězem obou čtvrtečních rozhodnutí byl komunistický předseda Filip, který avizoval, že podpoří Babišovu vládu jak s ČSSD, tak s Okamurou. Tuto sobotu má KSČM sjezd a po nejhorším volebním výsledku za posledních sto let musí Filip delegátům nutně přinést dobrou zprávu ve stylu: vše odpuštěno, jsme opět v salonech, a ještě dostaneme místa ve správních a dozorčích radách.

A teď galerie poražených. Máme tu jednoho nedobrovolně podvoleného (Babiš) a dva zesměšněné (prezident, Okamura). To jsou přesně typy politiků, kteří se s tím nikdy nesmíří. Co to může vyvolat?

„Být podvoleným“ není pro Babiše obvyklý postoj. Rozhodně nebude dlouhodobý. Babiš udělal to, čemu se říká úkrok stranou. Když viděl, že většinový názor výboru ANO je proti spolupráci s SPD, přidal se na stranu většiny. Nyní si mírnou rebelii širšího vedení ANO vyhodnotí a hlavní názoroví oponenti, jak je zvykem, za to dříve či později zaplatí.

Nadcházející jednání s ČSSD ho stavějí do mnohem horší pozice, než ve které jednání poprvé ukončoval. Tehdy stačilo nabídnout tři ministerstva plus vnitro. V závěru ANO nabídlo pět rezortů bez vnitra. Aby vrátil ČSSD k jednacímu stolu, bude Babiš muset nakonec to vnitro dát a k tomu ještě minimálně pět ministerstev. Následně tato sestava musí projít vnitrostranickým referendem v ČSSD. Do značné míry ho bude mít ve svých rukou opět Babiš. To, jaké dá v koaliční smlouvě ČSSD záruky a nabídky, rozhodne o výsledku hlasování sociálních demokratů.

A nakonec jsou tu dva úplně ztrapnění politici – prezident Zeman a Tomio Okamura. Miloš Zeman se celý týden na adresu vlády ANO s ČSSD vyjadřoval tak, že je prakticky vyloučená. Souběžně s tím Okamura dával veřejnosti najevo, že ve vládě strašně chce být. Výsledkem je velké nic a oslabená pozice obou. V téhle podivné povolební hře Andreje Babiše však není vyloučeno, že se do hry opět vrátí. Ring je volný.

Autor je komentátorem týdeníku Reflex