Komentář Stanislava Šulce: Dojela TOP 09 na pražskou bublinu?

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek odevzdal svůj hlas v Bechyni

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek odevzdal svůj hlas v Bechyni Zdroj: čtk

Volební štáb TOP 09
Hlasování v Jihlavě
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
Senátní volby v pražských Horních Měcholupech
7
Fotogalerie

Mladí voliči nechodí k volbám, což prý zlomilo vaz TOP 09. Skutečné důvody volebního neúspěchu kdysi silné strany mohou být složitější. A pro "Topku" varovnější.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ještě před sečtením všech hlasů krajských voleb vysvětloval neúspěch své strany tím, že její hlavní sympatizanti nepřišli k volbám. Mezi ně zařadil i mladé voliče, kteří na sociálních sítích čile diskutují, ale nakonec k volbám nejdou. Rozhodně na tomto fenoménu ne-voličského chování něco je, ale nestojí cele za letošním propadákem kdysi nejsilnější pravicové strany. Navíc daleko víc na chování mladých nevoličů mohou žehrat Piráti, kteří na ně doplácejí tradičně dlouhou dobu.

Daleko pravděpodobnějším důvodem výsledku „topáků“ může být pražská bublina. Ačkoli se v posledních měsících Miroslav Kalousek a další výrazní členové strany snažili intenzivně objíždět regiony, zlomit obraz Kalouska jako symbolu zla se jim nepovedlo. Toto povědomí bylo pečlivě budováno již od doby zvyšování DPH na potraviny, pokračovalo kolem pádu Nečasovy vlády a naplno se rozjelo po posledních parlamentních volbách. Lidé v regionu na to slyšeli, což se projevovalo nejen lidovou tvorbou na předvolebních plakátech, ale také v internetových diskusích a na sociálních sítích.

Nicméně v Praze to vypadalo jinak a z Prahy také zbytek Česka vypadá trochu jinak, než jaký ve skutečnosti je. TOP 09 se v metropoli daří, díky úspěchu v hlavní městě také nedopadla strana vůbec špatně v parlamentních volbách. A vedení strany nejspíš velmi podcenilo, že mimo Prahu je situace jiná a možná jsou mimopražské preference TOP 09 opravdu na úrovni necelých pěti procent. Na tento výsledek dnes bývalý šéf státní kasy hledí velmi rozladěně a hledá důvody v chování SVÝCH voličů. To se jí může vymstít.