Marian Hronek: Netušené významy

ruský prezident Vladimir Putin

ruský prezident Vladimir Putin Zdroj: ctk/AP

Ruský prezident Vladimir Putin vnesl nové světlo do nekonečných debat, zda na východě Ukrajiny bojují ruští vojáci. Ukázalo se, že je to zcela umělý a čistě terminologický problém. V Rusku totiž kromě vojáků existují ještě „lidé plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti“. Pan prezident prohlásil, že jejich přítomnost ruské vedení nikdy netajilo.

„Neříkali jsme, že tam nejsou,“ pravil doslova. Mohl dodat, že neříkali ani opak tohoto sdělení – někdy je skutečně moudřejší neříkat ani to, ani ono. Pokud to tedy jde.

Něco ale o východní Ukrajině přece jen bylo nutné říci. Zprávy o tom, že v Donbasu operují ruští vojáci, označil Kreml za nepravdivé. Zcela v souladu se skutečností. Jen o lidech plnících jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, nepovažoval za nutné se zmiňovat. Až nyní prezident Putin pochopil, do jakého zmatku tím nebohé obyvatele Západu dostal. Ti ve své prostoduchosti – zaviněné dozajista relativizací morálky a odklonem od tradičních hodnot – házeli vojáky pravidelných jednotek a lidi plnící jisté úkoly, mimo jiné ve vojenské oblasti, do jednoho pytle. „Uvědomte si ten rozdíl!“ nabádal ruský vůdce auditorium trochu káravě.

Tohle se tedy vysvětlilo. Ale co další zkratkovité představy, na nichž lpíme? Nezbývá, než si stále připomínat, že každá informace z Kremlu může skrývat pro nás netušené významy.

Čtěte také zápisníky dalších redaktorů E15: