Martin Čaban: ANO Senát neumí

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: reuters

Andrej Babiš
Předseda ODS Petr Fiala hlasoval v Brně
Předseda KDU - ČSL Pavel Bělobrádek může slavit. Jeho strana bude mít po letech zastoupení ve Sněmovně
Dosavadní senátor Zdeněk Škromach sleduje výsledky voleb
Vítězka druhého kola senátních voleb na Mostecku Alena Dernerová
22
Fotogalerie

Druhé kolo senátních voleb ukázalo, že v české politice není nic hotovo. Dochází k zajímavému přeskupování sil.

Senátní volby potvrdily tradiční poučku – na mizerné volební účasti vydělávají strany se stabilním voličským jádrem. A druhá kola senátních voleb jinou než mizernou účast neznají. Drtivé vítězství KDU-ČSL a solidní výsledek ODS ukazují, že voliči těchto stran berou svou občanskou povinnost vážněji než příznivci jiných stran.

Vše o letošních volbách si přečtěte zde

Podle tohoto klíče lze vysvětlit i prachmizerný výsledek hnutí ANO, které prakticky žádné voličské jádro nemá a které ze 14 soubojů ve druhém kole vytěžilo pouhé tři mandáty, stejně jako bídnou bilanci ČSSD, jejíž voliči jsou tradičně nespolehliví, a když se jim zrovna nechce, k volbám prostě nechodí.

Sama o sobě ale poučka o tvrdosti voličských jader a účasti na vysvětlení výsledků druhého kola senátních voleb určitě nestačí. Na to je výsledek lidovců přece jen příliš vysoký, navíc na nízké účasti obvykle vydělávají i komunisté, kteří ale své želízko v ohni druhého kola v mandát neproměnili.

Je zjevné, že z KDU-ČSL se stává ve vyostřeném souboji mezi ČSSD a ANO vítaná třetí volba pro ty, které boje Babiše se Sobotkou prostě nebaví. Rozvážný, nezřídka i rozvláčný a nekřiklavý projev předsedy lidovců Pavla Bělobrádka bývá někdy k nesnesení, když dojde na žhavá témata, ale zjevně si své voliče nachází. Ze strany hrající na jistotu výsledku těsně pod deseti procenty se postupně stává hráč, do nějž budou vkládána stále větší očekávání.

Jasný signál

Naopak hnutí ANO Senát už tradičně neumí. Jeho voliči dobře vědí, že se jedná o stranu jednoho muže, a hra na samostatné osobnosti, kterou senátní volby vyžadují, na ně nefunguje; nepůsobí věrohodně. Andreji Babišovi se zjevně nepodařilo mobilizovat voliče zleva zprava a dostat je k urnám pod praporem boje proti zkorumpovaným tradičním stranám.

Druhé kolo senátních voleb mělo ještě mnoho zajímavých momentů včetně dalšího opatrného vzestupu ODS, ale ten nejhlasitější signál zní: Kdo měl pocit, že rok před sněmovními volbami je na české politické scéně hotovo (jasná výhra ANO, druhá ČSSD a boj o zbytky), hluboce se mýlil. V české politice dochází k pozoruhodnému přeskupování sil. V jaké podobě ji zastihnou sněmovní volby, nelze v tuto chvíli ani omylem odhadnout.