Martin Čaban: Zoufalé věci

Z TOP 09 odešli bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vlevo), primátor Tomáš Hudeček (vpravo) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra (uprostřed). Kromě nich svůj odchod oznámila 15. října také pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková.

Z TOP 09 odešli bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma (vlevo), primátor Tomáš Hudeček (vpravo) a předseda pražské TOP 09 Jiří Vávra (uprostřed). Kromě nich svůj odchod oznámila 15. října také pražská radní za TOP 09 Eva Vorlíčková. Zdroj: CTK

Zoufalí lidé dělají zoufalé věci a o zoufalých politických stranách zjevně platí totéž. Jinak nelze vyložit to, co udělala pražská TOP 09, když nabídla socialistům místo primátora, pokud s ní postaví magistrátní koalici.

Jestli pražská topka, jak nyní tvrdí, opravdu usilovala o „koalici demokratických stran“, tedy bez ANO, měla se k činu rozhoupat dřív, než se socialisté vrhli do námluv s babišovci a Trojkoalicí. Jenže to by nesměla mít tou dobou plné ruce práce s vlastním rozkladem, z nějž se zjevně bude těžko vzpamatovávat.

Ta nabídka je samozřejmě absurdní. Vzhledem k jasně daným a dobře známým animozitám nemohla nikdy matematicky vyjít. TOP 09 tedy nabízela socialistům něco, co jim nikdy nemohla dát. V trestním právu se tomu říká podvod. V politice se to tak přísně nebere, tak tomu říkejme třeba prázdné gesto.