Náš člověk v USA: Eroze důvěry v přímém přenosu

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: čtk

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump
5
Fotogalerie

Pozastavujete-li se nad jednáním českých politiků v kauze Zeman–Sobotka–Babiš, pak vězte, že nepsaná pravidla politických soubojů našich předků berou za své na mnoha místech planety. Důkazem je dění kolem šéfa amerického Federálního úřadu pro vyšet- řování Jamese Comeye. Ten dostal padáka v přímém přenosu.

To si takhle ráno pozvete kolegy do jedné z kanceláří FBI a probíráte s nimi běžné pracovní věci. Řečníte z pódia a na obrazovce za vámi běží zpravodajská stanice. Celý sál si čte flešku o tom, že prezident právě odvolal šéfa FBI. Všichni se po sobě ohlížejí: „Kdo mu řekne, aby se (ne)otočil?“

Comeyho odvolání prezidentu Donaldu Trumpovi doporučil ministr spravedlnosti. Důvod? Nedostatečná důvěra. Údajně byl málo tvrdý v případu vyšetřování e-mailů Hillary Clintonové. Americká média teď ráda připomínají, jak ještě těsně před volbami Trump Comeyho na mítincích vychvaloval do nebes. „Řeknu vám, miluju toho chlápka,“ prohlašoval zas a znova kandidát, když se mu to právě hodilo do krámu.

Comey zveřejnil nové informace o kauze Hillary Clintonové jen krátce před volbami a mnozí se domnívají, že tento krok výsledky znatelně ovlivnil. Teď, když ale FBI začala šťourat do kauzy ruského vlivu před prezidentskými volbami, je z Trumpova pohledu logické, že je potřeba vedení vyměnit za někoho přátelštějšího. Jak Trump píše ve svých tweetech − vše o ruském napojení je přece vymyšlené.

Všichni si tu zvykají na to, že Trumpova administrativa jedná naprosto nepředvídatelně. Nikdo netuší, s čím přijde zítra. Trump boří veškeré mantinely. Na jednu stranu se veřejně k vyšetřování o ruském vlivu vyjadřuje jako o hoaxu, ale před kamerami se pak dušuje, že mu skutečně záleží na tom, aby byl tento problém řádně vyšetřen.

Den po Comeyově odvolání se schází s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem, který si zase na Comeyho adresu neodpustí vtipkování. Z jedné strany Trumpova týmu se ozývá, že prezident jednal na doporučení ministra spravedlnosti, a odjinud pak zase zní, že o jeho odvolání přemýšlel od prvního dne v úřadu. Je to jeden velký zmatek. Jako zatím většina dění ve Washingtonu.