Přes sto tisíc Čechů a Slováků je v USA nelegálně, hrozí jim deportace, říká imigrační právník

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Donald Trump - ilustrační snímek.
Fanoušek Donalda Trumpa, americký volič - ilustrační foto
3
Fotogalerie

Téměř čtyři měsíce od zvolení prezidenta Donalda Trumpa se imigrační prostředí v USA rapidně změnilo. Obamův vstřícný přístup k migrantům je zapomenut, prezident Trump vydává množství protiimigračních dekretů, imigrační úředníci pořádají rozsáhlé razie a deportují jako na běžícím páse. Co si změně imigračního prostředí myslí imigrační právník působící v Miami Matúš Varga?

Jaké jsou nyní největší problémy Čechů a Slováků, kteří nelegálně žijí v USA?

Situace se má takto: Do USA přijelo mnoho Čechů a Slováků, kteří sem odešli těsně po Sametové revoluci, těsně po pádu socialistického režimu. A to byl problém, protože za socialismu byla v USA zvláštní amnestie, jejíž platnost však byla se změnou režimu ukončena. Podle mých odhadů tak nyní v USA žijí nelegálně desítky tisíc Čechů a Slováků, kteří čekají, zda se jim podaří se zde zlegalizovat.

Jak přesně to čekání probíhá?

Oni zde žijí ve velkých komunách, mají například vlastní kostely, radia. Přesto čekají, až se jejich pobyt zlegalizuje. Proces legalizace nejčastěji probíhá skrze sňatek s Američanem, nicméně právě u československé komunity je ten problém, že si často vzali manžela či manželku rovněž z bývalého Československa, takže tudy cesta nevede.

Další možností je, že v USA jednou za čas probíhají určité amnestie, které pobyt vybraným skupinám legalizují. Je ale otázkou, zda právě takovýto přístup můžeme od Trumpovy administrativy očekávat.

Podívejte se, jak se s problémem imigrace Spojené státy vyrovnávaly v minulosti:

Kolik Čechů a Slováků takto v USA uvízlo?

Já mám konkrétní čísla pouze ze Slovenska, kde se za rok 2016 jednalo o přibližně 1100 lidí. Když to však zkusím odhadnout, tak mi vychází, že v USA nyní může nelegálně být i přes sto tisíc Čechů a Slováků. Ty komuny, kde žijí, jsou opravdu ohromné – jedna z největších je v Georgii, další v Chicagu v Illinois, takže si myslím, že se jedná o reálný odhad.

Jakou budoucnost má těch sto tisíc lidí před sebou?

Oni nyní čekají, co s nimi bude. Často to však dopadá tak, že spáchají nějaký přestupek a dostanou se do konfliktu s policií a imigračním úřadem, který pak zahájí deportační řízení. Žijí zde tak v obrovské nejistotě – pracují, mají nemovitosti, americké děti, ale nevědí, jak se zlegalizovat. Přitom o všechno, co si v USA vybudovali, mohou během několika dní přijít.

Celý rozhovor čtěte na serveru Info.cz >>>