Náš člověk v USA Julie Urbišová: Ostrý střet

Hillary Clintonová a Donald Trump

Hillary Clintonová a Donald Trump Zdroj: reuters

Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
Americká prezidentská debata
10
Fotogalerie

Pokud se první debata kandidátů na prezidenta nesla v jakžtakž přátelském duchu a diskuzi doprovázely kromě útoků i úsměvy a vtipné narážky, v té druhé zbyly jen útoky. Už to, že si Hillary Clintonová a Donald Trump v úvodu nepodali ruce, dalo tušit, že tento večer bude ostřejší.

V neděli večer to v běžné americké domácnosti vypadá tak, že minimálně mužská část sleduje americký fotbal. Tento týden to v mnoha rodinách dopadlo jinak.

Stejně jako u známé Eriky, kterou druhý den potkávám v kavárně. „Já seděla v jedné místnosti s debatou a manžel v druhé s fotbalem,“ říká a pokračuje, co jejího manžela od sledování odradilo: „Rozčiloval se, jen co jsem zapnula televizi a ty dva tam viděl. Letos nemůže kampaň vystát, je vystresovaný a naštvaný, mezi čím si bude muset vybrat. Upřímně, já to beru spíš jako zábavu.“

Je pravda, že z prezidentských debat, které bývaly určitou zárukou serióznosti, se spíš stala nekoukatelná fraška. Vědělo se to už tak nějak předem a každý druhý je myslím tentokrát sledoval hlavně kvůli Trumpovi. Voliči už si zvykli na strohý a vesměs věcný projev Hillary Clintonové. Zdá se, že i všichni kostlivci z její skříně jsou venku. Ovšem Donald, to je něco jiného. S každým jeho vystoupením jako by začínal nový díl seriálu.

Trump, který do debaty přišel jako muž tvrdě zasažený zveřejněním nahrávky, na níž se chlubí svými úspěchy u žen, však nedopadl tak zle. Své podporovatele jistě potěšil. Byl připravenější než poprvé, i podle průzkumů se mu vedlo lépe, než mnozí očekávali. V naší čtvrti na předměstí New Orleansu jsou měsíc před volbami vidět hlavně cedulky podporující Trumpa. Zatím je to ve srovnání s minulými volbami celkem slabé.

Ačkoli jsou našimi sousedy hlavně američtí běloši, jen několik bloků od nás začíná čtvrť, kde člověk narazí na restaurace a obchody výhradně s produkty Latinské Ameriky. Pár bloků jiným směrem zase stojí nevýrazná mešita. Názory tisícovek Mexičanů, Hondurasanů a Arabů s americkým občanstvím, a tedy právem volit se člověk nedozví. Většinou nejsou navyklí veřejně se k někomu hlásit.

Zato názory Trumpových příznivců jsou jasné a hlasité. „Je potřeba tu udělat pořádek. Postavit zeď, s tím souhlasím a další uprchlíky naše zem taky nepotřebuje,“ povídal mi zapáleně děda na místním dětském hřišti. Má v tom jasno. Stejně jako většina na americkém jihu, tradiční výspě republikánů. Hillary ve druhé debatě podle průzkumů opět zvítězila, ale bylo by obrovským překvapením, kdyby tady v Louisianě zvítězila i v těch skutečných volbách za měsíc. Autorka je novinářka žijící v USA