Náš člověk v USA: Kdo má hlavní slovo?

Barack Obama

Barack Obama Zdroj: CTK

Je pozoruhodné sledovat, jak s blížícím se koncem volebního období stávajícího prezidenta Baracka Obamy jeho význam, jeho role, jeho přítomnost na obrazovkách zpravodajských televizí, pomalu klesají. Jako by už nikoho nezajímalo, co si myslí. Silnější a důležitější jsou už teď hlasy možných příštích nájemníků v Bílém domě.

Víkendové exploze v New Yorku a New Jersey ukázaly, jak každodenní události mění směr předvolební kampaně a jak se z „tlachání“ o kašli a cholesterolu diskuze stočí rychle tam, kde už mnohokrát byla - k terorismu. Ještě před oficiálním vystoupením a komentářem Baracka Obamy k tomu, co se na několika místech v New Yorku a okolí stalo, okomentovali výbuchy oba kandidáti.

Donald Trump nemarnil ani minutu a svým voličům během kampaně v Coloradu o bombě v New Yorku řekl ještě předtím, než zprávu potvrdily úřady. Vzkázal, aby Američané zůstali stateční. Jeho tým moc dobře ví, že se teď před cílovou rovinkou hraje o minuty a takto zveřejněná informace může pro voliče znamenat mnoho: pocit výjimečnosti,

že právě jejich kandidát ví vše jako první, uklidní je a nabídne řešení. V tomto případě už mnohokrát slibovanou přísnou imigrační politiku. Riskantní krok se jeho týmu tentokrát vyplatil: měl pravdu. Vše nasvědčuje tomu, že se skutečně jednalo o nastražené bomby a zadržení podezřelého Ahmada Khana Rahamiho, původem z Afghánistánu, policii vede k teroristické skupině působící na území USA.

I Hillary se stihla blýsknout před kamerami dříve než kolega Obama. Na tiskovce se snažila vzbudit dojem, že ona se svými mnohaletými zkušenostmi v boji s terorismem bude mít tento problém pod kontrolou. Co bude dělat jinak než současný prezident, ptali se novináři. Obava, nakolik bude jen pokračovat ve stávající politice a je-li schopna přinést něco nového, visela ve vzduchu.

A zatímco její protivník Trump přišel s kritikou policie, již obvinil z politické korektnosti a z nedostatečného pronásledování podezřelých, Hillary vidí východisko jinde. Naděje vkládá v počítačové borce ze Silicon Valley: „Tuhle práci nezvládne bez pomoci expertů na on-line prostředí, kteří nás mohou dovést k těm, kteří se snaží organizovat podobné útoky.“ Kdo zachrání Ameriku? Po uši ozbrojení policisté, nebo nesmělí ajťáci?

Autorka je novinářka žijící trvale v USA