Nástupkyně Merkelové má jiný přístup než kancléřka, říká analytička Lizcová

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se v pátek na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. (7.12.2018)

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se v pátek na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. (7.12.2018) Zdroj: Reuters

Novou předsedkyní německé vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) se v pátek na sjezdu v Hamburku stala dosavadní generální tajemnice strany Annegret Krampová-Karrenbauerová. (7.12.2018)
Zuzana Lizcová
3
Fotogalerie

Křesťanskodemokratická unie Německa má novou předsedkyni, Angelu Merkelovou nahradila Annegret Krampová-Karrenbauerová. "Proslula mimo jiné tím, že se snaží přicházet i s trochu konzervativnějšími pozicemi v některých otázkách," komentuje změnu v čele CDU Zuzana Lizcová, analytička výzkumného centra AMO a externí přednášející Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jak čtete změnu na pozici lídryně CDU?

Výsledek volby byl velmi těsný, což ukazuje, že nová předsedkyně nebude ve snadné pozici. Jejím hlavním úkolem bude stranu opět stmelit.

Překvapil vás výsledek volby?

Příliš ne, počítalo se s tím, že vyhraje jeden z dvojice Annegret Krampová-Karrenbauerová a Friedrich Merz. Z určitých indicií se zdálo, že poněkud silnější pozici má právě takzvaná AKK. Výsledek byl ale těsný, volba mohla dopadnout i opačně.

Stává se z Karrenbauerové favoritka na post německé kancléřky?

Podíváme-li se na aktuální preference německých politických stran, tak je CDU stále suverénně nejsilnější stranou. Proto lze v tuto chvíli předpokládat, že její předseda bude i příštím německým kancléřem či kancléřkou.

Co lze od nové hlavy CDU očekávat?

V předvolebním boji sázela na svou politickou zkušenost. Je bývalou premiérkou spolkové země Sársko, na zemské úrovni působila i jako ministryně vnitra. Od února je generální tajemnicí strany. Proslula tím, že se snaží naslouchat spolustraníkům, etablovat novou diskusní kulturu ve straně a přicházet s trochu jinými tématy než Angela Merkelová a i s trochu konzervativnějšími pozicemi v některých otázkách.

Například?

Z pozice bývalé zemské ministryně vnitra se velmi jasně vyjádřila k otázce přistěhovalectví nebo k otázce takzvaného manželství pro všechny. Její pozice jsou ale v porovnání s Merkelovou odmítavější.

Zaznívají přitom hlasy, že volba Karrenbauerové nepředstavuje výraznější odchylku od směru, kterým dosud šla CDU pod vedením Merkelové...

Nevím, zda se již dá hovořit o konkrétním směru, který si strana vytyčila, když byl výsledek téměř 50:50. Řekla bych, že jen těsně převážila interpretace, že rozhodnutí Merkelové posunout CDU do politického středu bylo správné a CDU se dál má snažit být klidnou všelidovou stranou.