Německý diář Petra Fischera: Netrpěliví Němci bez vakcíny

Očkování proti koronaviru v Německu.

Očkování proti koronaviru v Německu. Zdroj: Reuters

Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
Očkování proti koronaviru v Německu.
9
Fotogalerie

V Německu je všechno lepší. Organizovanější. Povzdechy, které lze během pandemie nemoci COVID-19 slyšet v tradičních médiích i na sociálních sítích, jsou jako vždy relativní.

Vláda Angely Merkelové má od začátku jasný plán včetně očkování, ale ne vše klape jako hodinky. Čím déle pandemie trvá, tím větší je netrpělivost lidí, a tím nervóznější a slabší je i kancléřka, která jen velmi těžko nese, když občanům nedochází, jak důležité je dodržovat nařízení vlády, všímají si novináři.

I v Německu bylo násilím ukončeno několik ilegálních party, včetně oslavy v lékařské ordinaci, kde zdravotníci, kteří by měli jít příkladem, zapíjeli Vánoce. O minulém víkendu pobíhali němečtí policisté v lyžařských střediscích a vyháněli lidi z úředně uzavřených sjezdovek. Němci jako Češi vyrazili po Novém roce do hor a chtěli si užít jízdy na saních, bobech či lyžích.

V Německu je větší „ordnung“, říká se, ale často jen proto, že je zvnějšku vymáhaný. „Nechceme lidem lézt do soukromí,“ vysvětloval strategii před Vánocemi předseda vlády v Severním Porýní-Vestfálsku a možný budoucí šéf CDU a kancléř Armin Laschet. „Ale když někdo oznámí, že v jeho sousedství se porušují vládní nařízení, třeba že probíhá oslava, bude se to prověřovat a policie musí zjednat nápravu.“

Německo momentálně nejvíc trápí očkování. Ačkoliv hned dvě německé firmy vakcínu vyvinuly a země je pokryta vakcinačními centry, očkováno bylo zatím jen zhruba 300 tisíc lidí. Není vakcína! Důvod: nákupní strategie EU. Nakupovalo se najednou, aby se ušetřilo, unie však neodhadla, kdo vakcínu vyvine rychleji a málo se zajistila. Němci si teď stěžují i na svou vládu, protože šetřit chtěli všichni. Situaci klidní firma BioNTech. Ta slíbila, že přidá další desítky milionů své vakcíny vyráběné s Pfizerem.

Všude stres a netrpělivost. A vláda jako hromosvod, který může za všechno, co se stane.

Autor je spolupracovník redakce