Nokia kraluje už jen „hloupým" mobilům

Nokia

Nokia

Zlaté časy největšího světového výrobce mobilních telefonů - finské Nokie - zřejmě definitivně skončily. Jen za minulé čtvrtletí Nokia přišla o miliony zákazníků, pozici lídra na trhu smartphonů a čtvrt miliardy eur.

Ještě před šesti měsíci se Nokia mohla chlubit největším ziskem ze všech výrobců mobilů. V uplynulém čtvrtletí ji ale postihl mimořádný propad tržeb a prodejů, což se odrazilo i na ztrátě ve výši 247 milionů eur. Mobilní divize Nokie nikdy dříve ztrátu nevykázala, teď je najednou její ztráta nejvyšší ze všech výrobců.

Protože finský výrobce v uplynulých letech běžně vydělal miliardu i více eur za čtvrtletí, jeden nepovedený kvartál ho určitě nepoloží. Přesto se i šéf Nokie Stephen Elop nechal slyšet, že minulé čtvrtletí dopadlo ještě hůř, než se očekávalo. Podle nejčernějšího scénáře by pro Nokii mohl být propad začátkem podobné krize, jaká na přelomu let 2006 a 2007 postihla Motorolu. Zatímco Motorola jako lék na ekonomické neúspěchy zvolila operační systém Android, Nokia sází na Windows Phone. Motorola se dodnes ze své krize úplně nevyhrabala, jak dlouho to bude trvat Nokii?

Vývoj zisku jednotlivých výrobců (v mil. eur) po čtvrtletích za sedm letVývoj zisku jednotlivých výrobců (v mil. eur) po čtvrtletích za sedm let | MobilMania.cz

Podle Strategy Analytics se ve druhém čtvrtletí 2011 prodalo 361 milionů mobilů, což je o 12,8 procenta více než ve stejném období roku 2010. Uplynulé čtvrtletí bylo v tomto ohledu druhým nejúspěšnějším v historii. Trh se tedy posunul vzhůru i přes nízké prodeje Nokie, které byly do velké míry nahrazeny růstem ostatních výrobců. Nokii v minulém čtvrtletí chyběly novinky podobné těm, které ostatní výrobci představili začátkem roku na kongresu MWC v Barceloně. Proto velká část zákazníků, kteří by si za jiných okolností letos koupili Nokii, dala tentokrát přednost zejména HTC a Samsungu. O pozici nejrychleji rostoucího výrobce se dále přetahují Apple a HTC. Tentokrát byl rychlejší Apple, kterému prospělo uvedení bílé varianty iPhonu 4.

Meziročních přírůstky počtů prodaných telefonů pro druhé čtvrtletí 2011Meziročních přírůstky počtů prodaných telefonů pro druhé čtvrtletí 2011 | MobilMania.cz

Nokia si udržela nejvyšší tržní podíl mezi výrobci mobilů, zároveň je však její podíl nejnižší od roku 1999. Samsung má reálnou šanci dostat se před Nokii třeba už v příštím čtvrtletí, protože slibované Nokie s Windows Phone nepřijdou dříve než v říjnu.

Tržní podíl Nokie by sice mohly zachránit její první modely dualSIM, které postupně začíná prodávat, ovšem tržní podíl je spíše prestižní záležitost - Nokia by potřebovala zvednout hlavně tržby, což bez nových smartphonů nepůjde. Pokud se omezíme na trh chytrých telefonů, tam už Nokia pozici lídra ztratila. Dostali se před ní Samsung a Apple, který se tak poprvé stal největším výrobcem chytrých mobilů na světě.

Podíly na trhu mobilních telefonů a smartphonů ve druhém čtvrtletí 2011Podíly na trhu mobilních telefonů a smartphonů ve druhém čtvrtletí 2011 | MobilMania.cz

Podíl smartphonů na celkovém počtu prodaných mobilů ve druhém čtvrtletí poprvé překročil 30 procent. Následující graf zobrazuje vývoj tohoto podílu od roku 2004.

Výše průměrné prodejní ceny se do velké míry odvíjí od toho, jakou část z celkového počtu prodaných telefonů u jednotlivých výrobců zabírají smartphony. Výrobci Apple, RIM a HTC prodávají výhradně smartphony, proto je jejich prodejní cena nejvyšší. Z prodaných Motorol a Sony Ericssonů činily minulé čtvrtletí smartphony zhruba 40 až 50 procent a průměrná prodejní cena se pohybovala kolem 150 eur. Samsungy, LG a Nokie se prodávají průměrně za 100 a méně eur, protože je mezi nimi pouze 10 až 30 procent smartphonů. Podíl smartphonů v poslední skupině výrobců však postupně roste, proto se u nich meziročně zvýšila i průměrná prodejní cena.

Průměrné prodejní ceny telefonů podle výrobců ve druhém čtvrtletí let 2010 a 2011Průměrné prodejní ceny telefonů podle výrobců ve druhém čtvrtletí let 2010 a 2011 | MobilMania.cz

Článek vyšel na serveru MobilMania.cz.