O2 dostalo pokutu za agresivní praktiku. Je ale směšně nízká

Co se výše pokuty týče, je tento případ názornou ukázkou toho, že současný sankční systém nedává smysl.  

V srpnu 2016 společnost O2 představila službu PředplaDENka. Předplacený tarif, který při prvním hovoru dne (nebo připojení k internetu) aktivuje neomezené volání do konce toho stejného dne (a mobilní internet se šnečí rychlostí 32 Kbit/s). To vše za 20 korun.

To zní jako zajímavá nabídka, než si spočítáte, že za měsíc je to až 620 Kč. Až sem by bylo vše v pořádku – služba tu je, jestli se vám nelíbí, budete používat jiný tarif.

Problém ale byl v tom, že operátoru službu pouze nenabídl, ale některým lidem rovnou aktivoval. Už tehdy jsme upozornili, že to od O2 není pěkné, záhy nám dal za pravdu i Český telekomunikační úřad. O pokutě pro O2 se jednalo delší dobu, v původním článku jsme si neodpustili trošku ironie. 

Také úřad oznámil, že pokutu skutečně udělil. Má výši dva milióny korun a rozhodnutí není pravomocné. Dá se tedy předpokládat, že se O2 odvolá.

Když jsou dva milióny směšně málo

Co se výše pokuty týče, je tento případ názornou ukázkou toho, že současný sankční systém nedává smysl. Zatímco  malého virtuálního operátora by částka 2 milióny  zlikvidovala,  pro velkou firmu formátu O2 se jedná o zanedbatelnou cifru.

Za uplynulé čtvrtletí firma vykázala provozní zisk 2,53 miliardy korun. Pokud to rozpočítáme na 90 dní prvního letošního kvartálu, společnost O2 vydělala průměrně 28 miliónů denně. Pokud budeme s touto (od praxe odtrženou) matematikou pokračovat,  tak dojdeme k tomu že operátor na pokutu pro Český telekomunikační úřad vydělá za asi 102 minuty. Taková pokuta pak nemá zamýšlený represivní účinek.

Přesně z toho důvodu právě schvalovaná novela Zákona o elektronických komunikacích obsahuje změnu – výše pokuty by se určovala jako podíl z obratu. Hloupé je, že s novelou to nevypadá úplně dobře. Operátoři lobují na plné obrátky a premiér má při vládní krizí jiné starosti, než se starat o ceny mobilního internetu.

Další články čtěte na serveru Mobilmania.cz >>