Pavel Otto: Alespoň něco

Ministr Chládek na zahájení maturit

Ministr Chládek na zahájení maturit Zdroj: ctk

Po nápadu koupit školákům tablety – a žákyním navíc poníky s mašlí, jak záměr glosoval Václav Klaus mladší – přišel ministr školství Chládek s další novinkou. Děti školou povinné vybaví plastovou kartou s čipem pro vstup do školy. Prý se tak zvýší jejich bezpečnost, snazší bude i evidence opozdilců a záškoláků. Čipy mají navíc obsahovat různé údaje o žácích.

Chládek slibuje, že školám, které projeví o tyto digitální hlídače a informátory zájem, dá peníze ze speciálního fondu. Kolik všechny ty tablety a čipy budou stát, zatím nespočítal. Ale to je vedlejší. Hlavně že socialistický šéf rezortu myslí na blaho našich ratolestí a jistě mu nejde o to přihrát si malou domů. Mimochodem vzpomínáte na zbytečný a předražený projekt Internet do škol bývalé Zemanovy vlády?

I když si 52 procent populace myslí, že majitel Agrofertu a ministr financí Babiš je ve střetu zájmů a měl by se jedné z těchto rolí vzdát, 39 procent občanů má opačný názor. Zjistil to průzkum pro ČT. Zvlášť z toho druhého čísla mrazí.

V Plzni odhalili památník americkému generálovi Pattonovi, jehož jednotky v květnu 1945 osvobodily město. Konečně!
A na podzim přidají další věnovaný vůdčí osobnosti československého undergroundu Ivanu Martinu Jirousovi, po němž už západočeská metropole pojmenovala most u nádraží Jižní předměstí. Právě tam má Magorova socha stát. A pokud na ni plzeňský výrobce zlatavého moku přispěje, v ruce bude třímat lahev prazdroje, nápoje, který tento bard lačně užíval. Alespoň nějaké dobré zprávy.