Pavel Otto: Bratrovražedný boj na pravici vypukl

Bohuslav Svoboda

Bohuslav Svoboda Zdroj: profimedia.cz

Za uzavřením sňatku TOP 09 a ODS na pražském magistrátu mělo být programové příbuzenství. A hlavně šlo o to Pražanům dokázat, že městu se dá vládnout bez podivných her, při nichž z Mafiánského náměstí (vlastně Mariánského…) bylo k jejich peněženkám tak blízko, že se ani nestačili divit, jak rychle a kam peníze mizí.

Jenže se to nepovedlo. V manželství to už od začátku skřípalo a po roce a půl se rozpadá. Žádost o rozvod podala strana Karla Schwarzenberga. Jaké jsou příčiny a kdo zvítězí? Podle všeho se zdá, že naostro začal boj o hegemonii na pravici, který vyvrcholí už příští rok, mimo jiné i komunálními volbami v metropoli.

TOP 09 troubí do světa, že na vině je ODS rozpolcená bojem primátora Bohuslava Svobody s kmotry reprezentovanými Borisem Šťastným, který nedávno složil zastupitelský mandát. Něco pravdy na tom je. Šťastný se nikdy netajil tím, že je mu bližší spolupráce s ČSSD prověřená za osmileté éry Pavla Béma. Tu Svoboda odmítal slovy, že nechce být poklopem na páchnoucí stoce. A dosáhl svého, když v listopadu 2011 dal koalici se socialisty sbohem.

I když to tak navenek nevypadá, jednotná není ani TOP 09 slepená z předchozí Čtyřkoalice. Šéfovi pražské buňky Františku Laudátovi přerostl přes hlavu dnes už bývalý předseda dozorčí rady pražského dopravního podniku, dřívější lidovec Jiří Nouza známý z kauzy Kapsch.

Raketově posílil i donedávna profesionální tanečník, první náměstek primátora Tomáš Hudeček. Ten před časem v rozhovoru pro deník E15 prozradil, že do partaje vstoupil v roce 2009, aby prý pomáhal roznášet letáky. Netrvalo dlouho a začal spřádat plány s developery, chce sloučit dva stěžejní odbory řídící územní rozvoj a stavby a tím dostat pod kontrolu doslova každou cihlu. A z někdejšího lídra, exguvernéra ČNB Zdeňka Tůmy se stala vzpomínka na tvář z plakátů (podobně jako z jeho protikandidáta za sociální demokracii Jiřího Dienstbiera). Teď ho ale strana opět vytahuje z klobouku.

Pokud chce TOP 09 vládnout s ČSSD, která se tomu ani trochu nebrání, lze to číst i tak, že jde o dohodu mocenských skupin, která může směřovat ke starým pořádkům. Občanské demokraty zkrátka vystřídá jiná pravicová strana, která se už otrkala a pragmaticky zatoužila po nektaru z dávno založených vinic.

Přestože Svoboda je stále důvěryhodnější než po primátorském řetězu prahnoucí Hudeček, jeho vliv se spolu s nevyhnutelným pádem Petra Nečase asi vytratí. Na druhé straně personální vakuum v TOP 09 je srovnatelné s ODS, ČSSD nevyjímaje. Hudeček je slabý lídr a kromě svého mládí nemá co nabídnout. Spoléhat je možné jen na osvědčený fenomén Karel. Anebo se vrátí Václav Klaus? To by bylo zajímavé. Musel by ale nasadit víc než kdysi spolehlivě fungující tenisovou raketu.