Pavel Otto: Dopadlo to všelijak

ilustrační foto, Volby do zastupitelstva města Olomouce

ilustrační foto, Volby do zastupitelstva města Olomouce Zdroj: ctk

Zatímco v Lidovém domě se chlácholí, že výsledky komunálních a senátních voleb mohly být horší, v sídle Agrofertu si šéfové ANO drbou hlavy, že mohly být lepší. Zvláště v klání o Senát zaznamenalo hnutí Andreje Babiše docela velkou nevýhru. A i když na počet hlasů babišovci v soubojích o radnice zvítězili, na počet míst v zastupitelstvech všechny převálcovala KDU-ČSL.

Kouzlo komunálních voleb je zkrátka v tom, že výsledky lze vykládat různě. Například tak, že vyhrálo ANO, protože získalo velká města. Z Olomouce už ale bylo vyšachováno a uvidíme, jak dopadne jinde. Například v Praze může být vývoj zvláště zajímavý. ANO se bude muset dohodnout se zkušenými politiky, pro někoho šíbry nebo dokonce kmotry.

Babiš asi ví, že v hlavním městě to jinak nejde, a proto přenechal vedení pražské buňky bezpochyby velmi mazané Radmile Kleslové. Otázka je, jak si tato paní bude rozumět s „těrazky možno aj primátorkou“ Krnáčovou. Jak známo, mezi ženami to občas jiskří. ANO má obtížnou pozici i v tom, že pokud by jeho pražský projekt s ČSSD a s oním nevyzpytatelným slepencem zvaným Trojkoalice nevyšel, kolem stověžaté jako mlsný kocour brousí TOP 09.

Tahle partaj už se zbavila pro všechny možné koaličníky zcela nestravitelného „stále ještě primátora“ Hudečka. A ačkoli to může někomu připadat absurdní, tím se její koaliční potenciál zvýšil. Takže to vypadá na pořádné strkanice. Jenže na ty už si Pražané minimálně za poslední čtyři roky zvykli. Že to nebude lepší, je jasné.