Pavel Otto: Kýč a pomsta

Předvolební kampaň Ano 2011

Předvolební kampaň Ano 2011 Zdroj: E15 Anna Vackova

Kameňák 4 a Věci veřejné 2, tedy hnutí ANO Andreje Babiše, mají ledacos společného. Navzdory tomu, že další epizodu pokleslé komedie se řada kritiků nerozpakovala oznámkovat málokdy viděnou nulou, vede žebříček návštěvnosti českých kin.

I před babišovci varují politici, expolitici a politologové zprava i zleva. Navzdory jim se ale v předvolebních průzkumech sunou nahoru. V jednom z posledních pro veřejnoprávní televizi dokonce obsadili spolu s komunisty druhou příčku.

Lidé se zkrátka nenechají obloudit nějakými rozumbrady a škarohlídy. Sami nejlépe vědí, co je pro ně dobré a s kým bude pořádná švanda, až se budou za břicha popadat. Aby se jim ale neudělalo špatně. ANO naslibuje cokoli. Třeba i skutečnou mouku v pečivu nebo opravdové maso v salámu. A kolem politického středu bude vát jako hadr na holi všemi směry, přizpůsobí se jakékoli poptávce.

O žádné pitomé ideje téhle partaji nejde, stojí výhradně na technologii moci. Přes všechny obavy hledí zápisník k blížícím
se volbám s nadějí. Poměrně těsně za stupidním Kameňákem se umístila brilantní americká sci-fi Gravitace.

A mimochodem, z buddhisty Koláčka se vyklubala pěkná mrcha. Když ho ve Švýcarsku poslali do tepláků, oznámil, že přestane držet bobříka mlčení a začne práskat. Koláček si vzpomněl, že v alpské zemi je hodně českých peněz, o které se tamní justice nezajímá.

Navrhujeme spojit Koláčkovu ukřivděnost s touhou po pomstě, která je motorem snah olomouckého žalobce Ištvana. Jsme hluboce přesvědčeni o tom, že by to byla dobrá dvojka.