Pavla Palaščáková: Fotbal a politika

fotbalový šampionát

fotbalový šampionát Zdroj: CTK

Brazilskou hlavu státu, prezidentku Dilmu Rousseffovou, čekají těžké časy. Poté, co fotbalový tým země skončil na světovém šampionátu bez medaile, Rousseffová může na podzim zůstat bez prezidentské funkce. Politička, která dopředu čelila protestům souvisejícím s obrovskými výdaji na šampionát, tvrdí, že Brazílie přípravu zvládla, a to je hlavní.

„Fotbal se nemíchá s politikou,“ zdůraznila. Je pravda, že hladký průběh akce její preference zvedl ze 34 na 38 procent. Teď ale všichni čekají, jak s nimi zahýbe ostudná porážka s Německem a prohra v zápase o třetí místo. Politologové se na míře škody pro Rousseffovou neshodují.

Podle některých ale minulost ukazuje, že sportovní zklamání má politický dopad maximálně tři týdny. Připomínají, že prezident Fernando Henrique Cardoso obhájil funkci v roce 1998, kdy Brazílie ve finále prohrála s Francií. O čtyři roky později ale kandidát vládní strany José Serra neuspěl, i když země porazila Německo a získala rekordní pátý titul.

Vzhledem k nynější výkonnosti reprezentace by ale možná přece jen bylo pro prezidenty jistější posunout do budoucna volby tak, aby se už s turnaji nepřekrývaly.

Na tribuně se ve finále objevil i šéf Kremlu Vladimir Putin. Slíbil, že následující mistrovství v Rusku bude nezapomenutelné.
Přestože se v zemi jen pár měsíců před ním uskuteční prezidentské volby, není třeba ptát se politologů, kdo bude hlavním hostitelem šampionátu. Otázkou spíše je, na kom si tentokrát Putin zchladí vztek, pokud domácí tým neuspěje.