Pavla Palaščáková: Slovenská bárka

Pavol Frešo (SDKU)

Pavol Frešo (SDKU) Zdroj: e15, anna vackova

Lídr kdysi nejsilnější slovenské pravicové strany SDKU-DS Pavol Frešo ztratil trpělivost s latentními renegáty, kteří se už rok postupně odlupují od partaje. Vyzval všechny, kdo ještě zvažují odchod, aby tak učinili co nejdříve. „Nechci, aby se kterýkoli člen SDKU, který o SDKU nestojí, ještě během blížících se vánočních svátků trápil touto otázkou,“ prohlásil. V podstatě už ale není co ztratit. Kromě Freša straně zůstal z jedenácti zákonodárců získaných v roce 2012 jediný, a to Ľudovít Kaník.

Druhý statečný konstatoval, že jeho někdejší kolegové vyrazili hledat „jinou lodičku na převezení do parlamentu“. Uvidíme, zda se poslední pasažér a kapitán potopí s bárkou, která se v průzkumech jen občas vynoří nad pětiprocentní hladinu, nebo se raději také pokusí s někým dostat do přístavu. Moc stabilních plavidel v pravém sektoru slovenského politického moře v poslední době nepluje. Možná jim ale nabídne záchrannou síť někdejší prezidentský kandidát Radoslav Procházka.

Ukrajinský list Deň příští rok zasvětil dědictví Jaroslava Moudrého. Upřímně zemi přeji, aby její vedení skutečně kráčelo ve stopách slavného panovníka Kyjevské Rusi, který byl ostatně v roce 2008 v anketě zvolen nejvýznamnějším Ukrajincem. Jeho vláda se před tisícovkou let vyznačovala zřejmě největším politickým a kulturním rozkvětem, jaký kdy ukrajinské území zažilo. V současnosti to ale spíše vypadá, že si zem bude muset na další období rozmachu ještě pár století počkat.