Pozapomenutý Donbas: Lidé chudnou a cítí se bezprizorní

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia

Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
Diplomatické řešení pro Donbas (na snímku) neexistuje, napsal kyjevský list Deň
15
Fotogalerie
Prodlouží se sankce uvalené na Rusko kvůli jeho angažmá na Ukrajině? V tom bude mít Evropská unie jasno do několika týdnů. Situace v Donbasu přitom zůstává nejasná. Boje sice nedosahují intenzity z doby před dojednáním druhé minské dohody v únoru 2015, ale lidé na obou stranách linie nadále umírají. Obyvatelé odštěpeneckého regionu strádají a jsou unaveni čekáním na návrat do normálního života.

Největší separatisty ovládané město Doněck zůstalo v půli cesty mezi Ukrajinou a Ruskem. Kdysi milionová metropole Donbasu přišla o část populace. Proukrajinsky naladění obyvatelé prchali do jiných částí země, opačně smýšlející lidé se vydali hledat šteˇstí za východní hranici. V obchodech se nedá platit hřivnami, pouze rubly, v regálech je vesměs ruské či běloruské zboží.

Ve školách se děti učí podle učebnic sousední země o historii původní vlasti. Dosah ukrajinského televizního vysílání je geograficky velmi omezený a doména .ua se přestala používat. Místní ale většinou stále mají ukrajinské cestovní pasy. Vlády obou samozvaných republik částečně fungují – zvládají zajišťovat základní služby, kupříkladu odvoz odpadu a výplatu skromných mezd. Financování tohoto servisu přitom není jasné. Ekonomická data z regionu neexistují a neví se, kolik lidí odvádí místním vládcům daně.

Bez podpory by to asi nešlo

V každém případě se hojně šíří zvěsti o štědrých ruských subvencích pro region. V oblasti přesto vzrůstá chudoba: pracovních příležitostí je málo, mzdy šly dolů, ale ceny zboží nahoru. Mnoho lidí se spoléhá na humanitární pomoc.

Jedním z jejích největších poskytovatelů je nejbohatší Ukrajinec Rinat Achmetov, jemuž vedení takzvané Doněcké lidové republiky nedávno zakázalo vstup do domovského regionu. Pomoc se rozděluje v jeho moderní Donbass Areně, jež před čtyřmi lety hostila fotbalové Euro.

„Profil populace se zcela změnil. Malá střední třída, která se tu začínala objevovat, zmizela,“ popsal před časem situaci v Doněcku pro The Guardian Enrique Menendez, jenž se podílí na distribuci pomoci. Dříve vedl marketingovou firmu. Dalších devět jejích zaměstnanců uteklo a společnost už nefunguje. „Přes ulici bývala budova, kde pracovalo dvě stě programátorů. Všichni jsou pryč. O tento druh podnikání nebude mít nikdo zájem přinejmenším tři až pět let,“ podotýká.

Jen tak se to nezmění

Také další obyvatelé Donbasu se bojí, že se situace ještě dlouho nezmění a celé roky budou žít bez jednoznačné příslušnosti k nějaké zemi. Z čekání na návrat do normálního života začínají být frustrovaní. Chybějí jim základní možnosti někde se odreagovat a na chvíli zapomenout na své potíže. Kina podle výpovědí místních nepromítají nové filmy, jen snímky stažené z internetu. „Dovolená jinde je drahá a nerealistická, jít k řece je nebezpečné, lesy jsou plné min a na dačách neteče voda,“ postěžovala si prostřednictvím Rádia Svobodná Evropa učitelka z Luhansku.

Část lidí přesto stále živí naději na lepší budoucnost pod patronátem Kremlu. Moskva ale v poslední době naznačuje, že jí přinejmenším prozatím postačí udržovat si v Donbasu vliv neoficiálně. Šéf její diplomacie Sergej Lavrov na konci května uvedl, že federace neplánuje uznání dvou „republik“. Podle něho by to bylo kontraproduktivní a posloužilo by to Západu jako záminka k ukončení tlaku na Kyjev kvůli dodržování minských dohod. Separatistický lídr Alexandr Zacharčenko nyní potvrdil, že plány na plošné vydávání ruských dokladů jsou minulostí. „Nyní vydáváme pasy Doněcké lidové republiky a jsme na to hrdí,“ zdůraznil.

Možnost opětovného funkčního spojení s Ukrajinou a klidného soužití s jejím obyvatelstvem ale lidé nepovažují za moc reálnou. „Bylo prolito příliš mnoho krve. Můj manžel, bratr, otec, všichni bojovali ve válce. Přítel mé matky přišel o nohu. Dům mého nejlepšího přítele byl zničen. Měli jsme mnoho přátel, kteří zemřeli. Jak můžeme žít v přátelských poměrech?“ citoval list The Financial Times Marinu, která pracuje v továrně v Makijivce.

Nebezpečí trvá, mrtvých přibývá

Východ Ukrajiny je nadále nestabilní a mnoho jeho obyvatel zůstává ohroženo na životě, konstatuje OSN ve své nejnovější zprávě. „Nárůst počtu těžké výzbroje poblíž kontaktní linie a bojových akcí okolo měst Avdijivka a Jasynuvata v doněckém regionu od počátku března ukazuje, že krize zdaleka neskončila a neměla by zmizet z radaru mezinárodního společenství,“ varovala organizace v dokumentu na počátku června.

Uvádí, že během konfliktu zahynulo téměř 9400 lidí a další přibývají. Ostřelováním či zbylými minami jsou ohroženi hlavně lidé poblíž hranice mezi územími znesvářených stran. Podle organizace jsou lidé na Ukrajině mučeni a vina padá na obě strany. List The Times s odkazem na OSN uvedl, že tajná služba SBU systematicky týrá osoby podezřelé z náklonnosti k separatistům.

ilustrační fotoilustrační foto|profimedia

Napsal také o existenci tajných vězení. Instituce dokumentuje stovky případů nelegálního zadržení, mučení a špatného zacházení s vězni jak ze strany proruských rebelů, tak od vládních subjektů. Její inspektoři na konci května ukončili vyšetřování těchto excesů s tím, že s nimi Kyjev nedostatečně spolupracuje. SBU je údajně odmítla na některá místa pustit. Rozsah zvěrstev páchaných v oblasti vyplouvá na povrch s výměnami zajatců, uskutečňovanými na základě minských dohod. Některé oběti tvrdí, že po zveřejnění svých příběhů čelí zastrašování a jejich příbuzní obtěžování úřadů. Nedělají si velké naděje, že se pachatelé někdy dostanou před soudy.

OSN rovněž upozorňuje, že lidé žijící v místě konfliktu jsou velmi omezeni ve svých dalších právech včetně svobody pohybu. Linii mezi vládním územím a separatisty se podle ní pokouší denně překročit na dvacet tisíc lidí, čekání se někdy protahuje na více než 24 hodin.

Ukrajina se v důsledku konfliktu dostala na čtvrté místo v žebříčku zemí podle počtu osob, které byly nuceny opustit domovy, ale zůstaly ve své vlasti. V současné době jich takto ve východoevropské zemi přebývá téměř 1,8 milionu. Statisíce dalších utekly jinam, kupříkladu do Ruska a do Polska. Podle Světového potravinového programu nemá v důsledků bojů dostatek jídla 1,5 milionu lidí, z toho 300 tisíc naléhavě potřebuje humanitární asistenci.