Šašek provokuje: Nechtěli byste si projednou zaběhat jinde? 2. část

Šašek

Šašek Zdroj: e15

Rok se s rokem sešel a Praha zase žije běháním. Letos již poněkolikáté a znovu nedobrovolně. Pražané se mohou opět připravit, že o víkendu se v podstatě nikam nedostanou včas a budou-li chtít použít hromadnou dopravu, bude to chtít kolíček na nos. Ne, šaškovy argumenty proti těmto volnočasovým aktivitám se během roku nezměnily, stejně jako se nezměnily argumenty zainteresovaných stran, jež tuto oslavu davového šílenství podnikají, povolují či tiše tolerují.

Zatímco loni jsem nabízel poměrně mírumilovné řešení (občas by se nějaké to běhání mohlo podniknout také jinde než v Praze), letos budu ostřejší, až to bude hraničit s angažovaností. Proto požaduji po radnicích Prahy a jednotlivých městských částí následující: zveřejněte, kolik ty soukromé společnosti, jež si tuto legraci objednaly, zaplatily za luxus zavírání silnic, komplikace dopravy a samozřejmě povolání policie.

Zajímá mě to z prostého důvodu, protože oslovím několik firem produkujících alkoholické nápoje, cigarety a tabák a s jejich pomocí uspořádám ohromnou oslavu chlastání a kouření v centru Prahy. Domnívám se, že peníze seženu, myslím, že celá redakce si ráda zapaří, tyto firmy odevšad odháněné si rády vyvěsí spoustu billboardů a maskotů. A kdo bude chtít konzumovat s námi, za mírný poplatek si bude moci dopřát alkoholické a tabákové výrobky z vlastních zásob, co mu játra a plíce dovolí.

Mezi běháním a chlastáním ostatně není žádný rozdíl, protože endorfiny se vážou na stejné receptory jako alkohol… nebo třeba heroin. Že je běhání zdravější? Běhání po dlažebních kostkách v centru Prahy se zdravím souvisí jen tak, že si všichni ti krásní smradlaví potící se lidičkové budou muset v padesáti vyměnit klouby, vazy a šašekví co všechno ještě.

A to bude jen peníze stát. Zatímco pijáci alkoholu a kuřáci jim to zaplatí ve spotřební dani. Takže aby to bylo fér, za každý jeden maraton (uvidíme, kolik jich letos bude, ale už se blížíme tak desítce ročně) by měly být alespoň dvě pitky, aby byl stát alespoň na nule.

..někdo ty nepříjemné věci říkat musí