Šašek provokuje: Zrovnoprávněte mě s gayi, prosím

Šašek Emil se snažil koukatna veřejnoprávní zprávy.Trochu masochisticky se těšilna ohlašovanou revolucive zpravodajství, jež s novýmrokem měla nastat.

Šašek Emil se snažil koukatna veřejnoprávní zprávy.Trochu masochisticky se těšilna ohlašovanou revolucive zpravodajství, jež s novýmrokem měla nastat. Zdroj: profimedia.cz

Adopce pro všechny asi ano, ale rozhodně ne pouze pro vybrané.

Šašek rozhodně není misogyn, rasista a také není homofob. Zrovnoprávnění homosexuálů pozoruje s mírným pobavením, protože se nedomnívá, že by tu docházelo k nějaké velké ostrakizaci práv homosexuálů (přinejmenším v mnoha oblastech jako je zaměstnání, zdravotnictví, vzdělávání). Nyní LGBT komunita lobbuje za možnost svých členů adoptovat děti. Je to možná velké téma, které ostře polarizuje společnost. Nicméně na jeden motiv se pohříchu zapomíná – pokud ke změně pravidel skutečně dojde, nepůjde o narovnání práv homosexuálů, ale o jejich nadřazení. A nebude to poprvé.

Podíváme-li se dnes na pravidla adopcí, píše se tam, že adoptovat může jedinec nebo manželé. V roce 2016 to je jistě skandální, ale vůbec ne kvůli tomu, že by se v pravidlech nic nepsalo o translidech. Skandální je podmínka uzavření manželského svazku. A právě zde se dostáváme k prvnímu nadřazení LGBT komunity nad možnosti heterosexuálů. Gayové a další mají velmi důležitý institut registrovaného partnerství. Proč jej nemají také čeští heterosexuálové, šašek nechápe. Opravdu je ve 21. století povinné uzavřít manželství, tedy pokud nejste zrovna přitahováni stejným pohlavím? Musíme vyčleňovat z adopcí páry, které kvůli mnoha subjektivním i objektivním důvodům nechtějí uzavřít sňatek?

Narovnání je možné dvěma akcemi. První v pořadí není schválení zákona dovolujícího adoptovat homosexuálním (a jiným neheterosexuálním) párům děti. Prvním je zavedení registrovaného partnerství pro všechny. Druhým pak zrušení manželské klauzule u termínu „pár“ v podmínkách adopce. A to je úplně všechno. Pak už bude záležet pouze na rozhodnutí daných úředníků, zda pár vyhovuje, či nikoli. A že psa zakopaného v předsudcích úředníků nezničí žádný zákon, nejspíš netřeba znovu připomínat.