Stanislav Šulc: Specialisti

Tři mušketýři v Praze

Tři mušketýři v Praze Zdroj: E15

O tom, že se v Praze a dalších lokalitách České republiky budou natáčet seriáloví Tři mušketýři v produkci BBC, se už celkem dost psalo. Ale mohla by zapadnout informace, že seriálovou adaptaci stejného románu pro televizní obrazovky loni přichystala i ruská produkce.

A co je vskutku mimořádně zajímavé, mezi lokacemi natáčení opět vévodí Česko. Hlavnímu městu se sice štáb vyhnul, ale zato zamířil na Bouzov, Pernštejn a do malebné Kutné Hory. Česká krajina a místní štáby tak jsou zřejmě specialisty na Mušketýry. Nebo to je jen náhoda? Každopádně doufejme, že některá z českých televizních společností uvede oba seriály, abychom si mohli zkontrolovat, jak moc nám ti Mušketýři jdou.

Svého druhu specialistou je také proslulé kino Aero, které v následujícím týdnu oslaví 15. výročí. Sice ne vzniku, ale změny podstaty – v únoru roku 1998 se z něj stalo programově artové kino. A skvěle funguje dodnes. Gratulace jsou namístě.

Aero je zárukou existence silné skupiny diváků, kteří přece jen chtějí na plátnech něco víc než jen exploze. A zároveň je také přinejmenším v Praze fenomén. Do sálu si můžete vzít pivko, po projekci pokračovat v konzumaci a diskuzi nad filmy. Asi nikoho nepřekvapí, že snad jen Aero je kinem, v němž člověk může najít i svou celoživotní partnerku, jak se ostatně podařilo i jednomu nejmenovanému redaktorovi deníku E15.

Doufejme, že to Aeru vydrží přinejmenším několik dalších desetiletí, přece jen má genia loci a styl, jež by byla škoda zničit.