The Guardian: Téma EU škodí demokracii

David Cameron

David Cameron Zdroj: CTK/AP

Sněmovní konfrontace na téma členství v EU byla perfektní ukázkou toho, jak špatně děláme v Británii politiku. Zároveň se v ní ale daly najít náznaky nového přístupu k politické realitě v čase protestů a neklidu. Začněme tím, co je špatně.

Kotrmelce ve způsobech pacifikování jakékoli stranické revolty u toryů – zlý Cameron, hodný Cameron – jsou spřátelenými médii prezentovány tak komplikovaně, že už musely otrávit každého normálního člověka. Je jasné, že sledujeme návrat k tradičnímu rozštěpu konzervativců kvůli EU, který je pro pamětníky devadesátých let stejně nostalgický jako zábavný.

Také víme, že od „bitvy o Evropu“ mezi administrativou Johna Majora a ultraskeptickým křídlem konzervativců se ideové těžiště strany posunulo ke skeptikům a že ani obyvatelé necítí k Bruselu žádné velké sympatie. Bylo by to zajímavé, kdybychom zároveň nevěděli, že žádné referendum nebude. Evropská krize je příliš vážná a Cameron se bojí o svou pověst. Exhibice ve sněmovně je tak jen prázdným politikařením.