The Washington Post: Posoudit Gingriche

Budoucí kandidát.
Vysloužilý kongresman
Newt Gingrich ukončil
spolupráci se stanicí
Fox News. Největší
favorité republikánů
zatím televizní smlouvy
mají

Budoucí kandidát. Vysloužilý kongresman Newt Gingrich ukončil spolupráci se stanicí Fox News. Největší favorité republikánů zatím televizní smlouvy mají Zdroj: reuters

Voliči musejí při výběru prezidentského kandidáta vzít v úvahu jeho charakter včetně náchylnosti využívat veřejné služby k osobnímu prospěchu. Nesoudí se to vždy lehce.

Nicméně v případě Newta Gingriche, jednoho z favoritů republikánského klání, je to dost zřejmé. Má za sebou dlouhou kariéru jak ve státní službě, tak mimo ni. Bývalý mluvčí Sněmovny reprezentantů se sice dušuje, že za svou 13letou kariéru po opuštění Kongresu nikdy nepůsobil jako lobbista, ale přesto zjevně vydělával na svém postavení, statusu a známostech.

Přinejmenším jako „poradce“ hypoteční agentury Freddie Mac. Dokáže se k tomu postavit čelem? Zatím nic moc. V kandidátské debatě prohlásil, že se snažil své nadřízené upozornit na hrozící krizi: „Říkal jsem jim, že je to bublina, že je to šílené.“ Ovšem bývalí představitelé Freddie Mac agentuře Bloomberg sdělili, že Gingrich do agentury v roce 2006 nastupoval s úkolem „postavit mosty k republikánům na Capitol Hill a přijít s argumenty ve prospěch struktury společnosti“.