Zápisník Adély Čabanové: Populisté proti lidu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Šestadvacet poslanců a poslankyň chce zrušit garanci státu, že rodina, která to potřebuje, sežene od roku 2020 místo pro své dvouleté dítě ve školce. Získali i podporu ministra školství Roberta Plagy.

Jen z ministerstva práce a sociálních věcí nesměle zní, že to jde jaksi proti trendu slaďování pracovního a rodinného života. Jiná opatření, aby rodiče mohli pracovat na částečné úvazky a neztratit nadlouho kontakt s profesí, budou jazykem úředníků „oslabena“. Zkrátka bez školky se dostanou k přivýdělku jen ti rodiče dvouletých dětí, kteří mají nejvyšší příjmy a mohou si dovolit chůvu. Už ani ten populismus není, co býval, když se obrací proti lidu. Tomu to ale, zdá se, moc nevadí.

Kolik lidí loni dalo své srdce jinému? Lékaři potvrdili svůj pověstný morbidní humor, když věnovali svátek svatého Valentýna transplantacím. Loňský rok sečetli jako jeden z nejúspěšnějších. Srdce transplantovali 74 lidem. Novou ledvinu dostalo 469 pacientů, 51 z nich bylo od živých dárců. Šesti ženám transplantovali dělohu. Přes všechen pokrok s transplantací vkusu ani svědomí zatím vědci nepřišli. Ne že by nebylo vhodných dárců. Potřební pacienti o ně ale nejeví zájem.

Vláda slíbila, že se bude zabývat problémy taxikářů a ti zas, že ukončí své protesty. Schválně, komu z nich to vydrží déle.