Babiš vyzval Uber a Taxify, ať dodržují zákony. Taxikáři s dalším protestem počkají

Protest pražských taxikářů

Protest pražských taxikářů Zdroj: ČTK

Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
Protest pražských taxikářů
5
Fotogalerie

Vláda se pokusí ve sněmovně zrychleně prosadit změny zákona, aby odstranila rozdíly mezi podnikáním taxikářů a provozovatelů alternativních služeb, kteří podle řidičů taxi nedodržují předpisy. Novinářům to po jednání na úřadu vlády řekla místopředsedkyně Asociace koncesionářů v taxislužbě Karolína Venclová.

Premiér Andrej Babiš vyzval po jednání vlády Uber a Taxify, ať dodržují zákony a užívají licencované taxikáře. Vláda podporuje moderní technologie, ale záleží, jak se aplikují, řekl Babiš po jednání vlády. "Není možné, aby používaly nelicencované taxikáře," uvedl. Řidičům taxi vadí, že jejich konkurenti ze společnosti Uber nemají auta evidovaná jako vozidla taxislužby, nemají taxametry a nesplňují zákonné požadavky pro taxikáře. Uber své služby označuje za spolujízdu v rámci sdílené ekonomiky.

Babiš nicméně kritizoval formu protestů. Taxikáři od minulého týdne několikrát pomalou jízdou blokovali pražské ulice. "To není způsob, jak to řešit," uvedl Babiš. Podobně se vyjádřil i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), podle kterého si řidiči protesty škodí jen sami sobě.

Ťok chce prostřednictvím poslaneckého návrhu upravit zákon tak, aby zprostředkování jízdy v taxislužbě bylo vázanou živností a bylo ho možné nabízet jen taxikářům s licencí. Uber a podobné služby by to podle něj zrovnoprávnilo s tradičními provozovateli taxi.

Venclová uvedla, že podle dohody se zákon ve sněmovně ve zrychleném řízení pokusí protlačit poslanec Patrik Nacher (za ANO). "Premiér, zdá se, pochopil, že je nám křivděno a že si nevymýšlíme, že je to pravda," uvedla.

"Myslím, že to je velký krok, to se tady ještě nestalo, aby vláda uznala, že pravděpodobně my máme pravdu," konstatovala. Doufá, že se uvedené společnosti zachovají gentlemansky a buď se stáhnou z trhu, nebo se začnou chovat tak, aby zákonům vyhověly.

Řidiči se mají odpoledne sejít na pražském Strahově. O tom, zda budou znovu pomalou jízdou narušovat dopravu v hlavním městě, se teprve poradí. "Jestli bude protest pokračovat, to si netroufám říct. Nicméně myslím, že jsme se někam posunuli, že by to nemělo úplně smysl. Myslím, že by to jednání mohlo být důvod k tomu s dalšími protesty vyčkat," uvedla.