Zápisník Adély Čabanové: Věřte nevěřte

Jiří Čunek

Jiří Čunek Zdroj: čtk

Jiří Čunek
Jiří Čunek
Jiří Čunek
Jiří Čunek (KDU-ČSL) a oslava vítězství lidovců v krajských volbách 2016 ve Zlínském kraji
Jiří Čunek (KDU-ČSL) a oslava vítězství lidovců v krajských volbách 2016 ve Zlínském kraji
26
Fotogalerie

Lidé jsou podle průzkumu nespokojení s výsledkem krajských voleb. A to víc než jindy. Největší nespokojenost je mezi těmi, kteří sami k volbám nešli z důvodu celkového znechucení politikou. Chce se říct, dobře jim tak. Jenže vzhledem k tomu, po jak prudké skluzavce u nás klesá politická kultura, musí člověk mít trochu pochopení.

Kdo tyhle lidi, kteří už nikomu nevěří, přivede k zájmu o věci veřejné a do volebních místností? Někdejší hráč a bývalý spolumajitel Fortuny Michal Horáček tu ambici má. Ostentativně slušňácký styl jeho kandidatury může být v tomto smyslu užitečný (pokud jej tedy dál udrží). Přinejmenším bude normální se všech dalších případných kandidátů ptát na jejich majetková přiznání, sponzory, složky u StB a na lékařské zprávy.

Ono to s tou nedůvěrou koneckonců taky není všude tak zlé. V posledních dnech se stali hejtmany sociální demokraté Jiří Zimola a Jiří Běhounek. Oba ponesou hejtmanský řetěz potřetí. Oba získali nejen vítězství od voličů ve volbách, ale při jednání zastupitelstva kromě koaličních i několik opozičních hlasů. A tak se zase potvrzuje, že chyba není ve voličích. Lidé umějí věřit politikům, kteří mají výsledky.

Někdo ze Zlínského kraje by ještě mohl zkusit nějak vysvětlit tu jejich krajovou zajímavůstku. Tedy úspěch dalšího Jiřího s dlouhou politickou historií. Co na tom Čunkovi je?