Zápisník Daniela Nováka: Byty zachraňují

Portfolio čtyřiceti tisíc moravskoslezských bytů po OKD je znovu na scéně. Tentokrát sice nezachraňuje ničí zisky, ale statistiky realitních investic. (ilustrační foto)

Portfolio čtyřiceti tisíc moravskoslezských bytů po OKD je znovu na scéně. Tentokrát sice nezachraňuje ničí zisky, ale statistiky realitních investic. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš, E15

Volný pád cen ropy postihl měny zemí, které vyváží ropu.
Prodej bytů po OKD zamával realitními statistikami. (ilustrační foto)
3
Fotogalerie

Z byznysu lze stále ještě slyšet hlasy v duchu „zítra se bude tančit všude“. Po uvolnění současných restrikcí se prý kola byznysu opět naplno rozjedou a zase bude dobře. „Podnikání nebude stát dlouho,“ uvádí optimisticky jedna z tiskových zpráv posledních dnů. Tak určitě. 

Portfolio čtyřiceti tisíc moravskoslezských bytů po OKD je znovu na scéně. Tentokrát sice nezachraňuje ničí zisky, ale statistiky realitních investic. Částka za jejich prodej ze začátku letošního roku totiž ve výsledcích prvního čtvrtletí dělá téměř třetinu všech nemovitostních transakcí v celé střední a východní Evropě. Díky tomu je možné hlásit, že investiční objemy zůstávají silné. Tak to aby v aktuálním kvartálu hornické byty prodali znovu.

Svět má aktuálně tak velké přebytky ropy, že v pondělí se na krátký čas její ceny dostaly dokonce do záporu. Ale už jsou zase zpět v kladném pásmu. Takže u čerpací stanice je přeci jen potřeba s nějakým obnosem počítat. Platby od pumpařů za tankování se zatím odkládají.