Zápisník Dušana Kütnera: Zlatá éra filmu

V roce 2013 vznikal v Praze mimo jiné výpravný seriál BBC Tři mušketýři

V roce 2013 vznikal v Praze mimo jiné výpravný seriál BBC Tři mušketýři Zdroj: Barrandov studio

Mezi největší projekty natáčené loni v Česku patřila druhá série Carnival Row pro Amazon.
Pivovar Vyškov
Ohledně pivovaru Vyškov vznikla řada sporů.
Karlův most
Pohled na Karlův most
6
Fotogalerie

Zahraniční filmaři loni utratili v Česku téměř devět miliard korun. Je to nejvíce od roku 2010, kdy stát zavedl takzvané filmové pobídky. Bezpochyby se opět najdou hlasy, že by český stát neměl dotovat štáby často hvězdného složení. Ale tohle opravdu nejsou dotace – peníze dostanou, až skutečně prokážou, že je utratili. A devět miliard korun pro ekonomiku už skutečně není málo.

Vláda se opět pokusí prodat nepotřebné podniky, které zcela či částečně vlastní. Mimo jiné i vyškovský pivovar, jehož se nemohla léta kvůli restitučním sporům zbavit. Tak jej kdysi pronajala, spolumajitelé se rozhádali, zastavili výrobu a soudí se. Kdo ví, jestli se po těchto peripetiích vůbec nějaký nový zájemce najde.

Praha chystá další opravu Karlova mostu, tentokrát hodlá zkontrolovat 60 tisíc kamenů lícového vnějšího zdiva. Zřídila kvůli tomu i komisi složenou z odborníků. Kdo si vzpomene na průšvihy při předchozí opravě svrchní části jedné z nejcennějších tuzemských památek, bude si téměř přát, aby komise k žádnému rozhodnutí nedospěla.