Zahraniční filmaři přinesli české ekonomice rekordních devět miliard korun

Mezi největší projekty natáčené loni v Česku patřila druhá série Carnival Row pro Amazon.

Mezi největší projekty natáčené loni v Česku patřila druhá série Carnival Row pro Amazon. Zdroj: Foto Aha! – M. Pátek, TV Nova, Reuters, osobní archiv Petry Bučkové, archiv Divadla Na zábradlí, archiv VODICÍ PES, z. s., archiv Zdravotní klaun

Mezi největší projekty natáčené loni v Česku patřila druhá série Carnival Row pro Amazon.
V roce 2016 se na Barrandově natáčel výpravný historický seriál Knightfall. Natáčení ovšem přerušil velký požár kulis.
V roce 2016 se na Barrandově natáčel výpravný historický seriál Knightfall. Natáčení ovšem přerušil velký požár kulis.
Velkou produkcí v Česku byl v roce 2013 seriál BBC Tři mušketýři.
V roce 2013 vznikalo v Česku i horovové sci-fi s Karlem Rodenem v hlavní roli s názvem Frankensteinova armáda.
7
Fotogalerie

Vracet cizím filmovým štábům natáčejícím v Česku část nákladů se státu vyplácí. Takzvané filmové pobídky loni přinesly do tuzemské ekonomiky téměř devět miliard korun, dosud nejvíce od roku 2010, kdy byly zavedeny. Díky nim se loni v tuzemsku natočilo téměř osmdesát filmů a seriálů. Velkou část tvořily seriály chystané převážně pro on-line platformy, jako jsou Netflix nebo Amazon, uvedl mluvčí Státního fondu kinematografie Jiří Vaněk.

„Finanční přínos projektů natáčených loni v Česku jsme spočítali na 8,9 miliardy korun,“ uvedla ředitelka Státního fondu kinematografie Helena Bezděk Fraňková. „Jen u zahraničních štábů je to téměř dvojnásobek proti roku 2018 a suverénně nejvíce od doby, kdy tento ukazatel sledujeme,“ říká s tím, že pro stát je maximálně výhodné poskytovat co nejvíce filmových pobídek. „Platí, že vyšší pobídky generují vyšší výnosy pro ekonomiku,“ dodala.

Filmové pobídky, které Česko zavedlo v roce 2010, vracejí filmařům dvacet procent nákladů. V evropských zemích je to často 25 až 30 procent a některé státy dokonce vracejí čtyřicet procent investic zahraničních štábů. Už několik let se mluví o tom, že zejména americké filmové štáby opouštějí dříve hodně využívané české služby a jezdí do států s vyšší vratkou. Zájem o práci českých filmařů ale stále je, oživil ho boom televizní seriálové tvorby.

Fond kinematografie dokonce musel loni v červenci zastavit registraci nových projektů, protože každoroční rozpočet na pobídky ve výši 800 milionů korun nestačila pokrýt zájem. Částku loni zahraniční štáby vyčerpaly už v červenci. Fond ji obnovil až po zvýšení státního příspěvku o 500 milionů korun, který vláda schválila v polovině listopadu.

„Tento enormní zájem o natáčení v českých lokacích již naráží na pomyslný strop současného pobídkového systému. Je tedy nutné ho rychle odpovídajícím způsobem upravit. Jinak ztratíme velkou část tohoto finančního benefitu,“ podotkla Fraňková.

Mezi největší projekty natáčené loni v Česku patřily velké seriály jako druhá série Carnival Row pro Amazon a epická fantasy The Wheel of Time pro společnosti Amazon a Sony. Natáčení obou seriálů bude pokračovat i letos.

Pro Netflix se v tuzemsku natáčel rodinný film A Boy Called Christmas, fantasy seriál The Letter for the King nebo sci-fi drama Tribes of Europa. Dalším byl mysteriózní thriller Shadowplay, druhá série válečného dramatu Das Boot nebo druhá série seriálu Miracle Workers s podtitulem Dark Ages s hollywoodskými hvězdami Stevem Buscemim a Danielem Radcliffem.