Zápisník Jana Stuchlíka: Kalkulačka v hlavě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: iStock

Českem zase hýbe spor o výuku matematiky. Zastánci tradičního přístupu, jak děti naučit počítat, varují, že nová metoda profesora Hejného ohrožuje matematickou gramotnost. Část rodičů si zase stěžuje, že nechápou, co se jejich prvňáci vlastně v matice učí. 

Jenže hodiny matematiky by neměly dělat z dětí rychlé a bezchybné počítací stroje. Měly by je hlavně nadchnout pro logické uvažování a řešení problémů s použitím matematických nástrojů. Líní rodiče by zase měli přestat házet veškerou odpovědnost za vzdělávání dětí na školu. Když Hejného metodu pochopí šestileté dítě, měli by to dokázat i průměrně inteligentní dospělí.

Americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi se musel splnit sen. Spojené státy se loni poprvé v historii staly čistým vývozcem zemního plynu. Plynovody surovina proudí do Kanady a Mexika, v tankerech jako LNG do zbytku světa. Vývoz kapalného plynu se loni zvedl dokonce čtyřikrát. Trump je posedlý bojem s deficitem amerického zahraničního obchodu. Plynaře tak bude moci dávat za vzor všem ostatním, kterým ještě nepomohl dovozními cly.

Vědci našli v Indii kouřícího slona. Drak s chobotem vyfukující dým jim nedá spát. Cigarety v džungli sice neobjevili, přišli ale se zajímavým vysvětlením. Chobotnatec se zřejmě nažral dřevěného uhlí, které mu pomáhá při trávení. A přebytečný popel prostě vykašlal. Na rozdíl od tabáku prý dřevěné uhlí zdraví neškodí.