Zápisník Jana Stuchlíka: Krávy a vlaky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: istock

Přestaňte jíst maso. Nová studie Greenpeace přišla na to, že ze zemědělství bude pocházet 52 procent skleníkových plynů. Nejvíce za to mohou prdící krávy. Proto by lidstvo mělo snížit konzumaci masa o polovinu a jíst více rostlinné stravy, nejlépe od malých farmářů. 

Těžko říct, jestli je to schůdný recept, jak uživit sedm miliard lidí. Z nich většina se teprve vydrápe z pasti chudoby a kus masa je jedním ze symbolů rostoucího blahobytu. Ale kreativní duše by určitě na základě studie dokázaly vymyslet nové daně z metanu nebo emisní povolenky pro krávy.

Mládí vpřed, hlavně když pojede vlakem. Evropská komise rozdá vybraným Evropanům k osmnáctinám volnou jízdenku na evropské vlaky. Když budou moci zadarmo cestovat po kontinentu, poroste prý jejich evropanství. Mladí lidé v průměru ze tří čtvrtin o EU tvrdí, že jde o pozitivní projekt. Výjimkou jsou Kypřané, Češi a Britové. Mladé Brity si kvůli brexitu můžeme škrtnout. Kypřané by potřebovali spíš letenku. Takže Češi, rychle do fronty, než vám ty evropské režijky rozeberou jiní.

V Číně vyzkoušeli nový způsob, jak ve městech vyčistit vzduch. V Sianu postavili obří komín. Slunce pod ním zahřívá vzduch, který ho pak žene přes filtry. Z komína se pak valí čistý vzduch. Měření v okolí ukázala, že znečištění kleslo o pětinu. Jako experiment to ujde. Jednodušší ale asi přece jenom bude, když Číňané začnou prach lapat přímo v elektrárnách a průmyslových fabrikách.