Zápisník Jana Stuchlíka: Mezi nebem a zemí

Start rakety Sojuz

Start rakety Sojuz Zdroj: vtm.cz

Raketa Sojuz se třemi kosmonauty ve středu odstartovala k Mezinárodní vesmírné stanici a opět z kazašského Bajkonuru. Přitom Rusko s velkou pompou přede dvěma roky otevřelo první část nově budovaného kosmodromu Vostočnyj, aby se postupně zbavilo zátěže 115 milionů dolarů ročně, které platí Kazachstánu za pronájem Bajkonuru. 

První let kosmonautů z Vostočného se měl odehrát už letos, jenže z nové rampy staré Sojuzy startovat nemohou. Stavba další, která bude odpalovat nové rakety Angara pro vynášení lidské posádky, začne v tomto roce. Hotovo má být za pět let. Tedy možná.

Nebudeme vyhazovat peníze oknem, ale rovnou je vystřelovat do vesmíru. Evropská komise navrhuje na financování unijního vesmírného programu vyčlenit v sedmiletce po roce 2021 celkem 16 miliard eur. V Evropě je už na vesmírné služby navázána desetina HDP. Třeba se k tomuto číslu dopracuje někdy i Česko.

Turisté se k Měsíci letos nepodívají. Elon Musk to zase jednou s vizionářskými sliby přepískl. Loni v únoru uvedl, že jeho raketa Falcon 9 vynese vesmírnou loď Dragon se dvěma platícími cestujícími na výlet k Měsíci a zpátky. Jenže zatím se jeho firmě SpaceX nepovedlo lidi dopravit ani na oběžnou dráhu Země. Projekt má už rok zpoždění. Letenky k Měsíci jsou ale prý pořád platné.