Do práce na Měsíc. Miliardář Bezos jej chce kolonizovat a přesunout tam těžký průmysl

Kolonizace měsíce

Kolonizace měsíce Zdroj: profimedia.cz

Kolonizace měsíce
Kolonizace měsíce
Kolonizace měsíce
Kolonizace měsíce
Elon Musk
11
Fotogalerie

Elon Musk verus Jeff Bezos. Souboj miliardářů o dobytí vesmíru pomalu začíná. Zatímco Musk má spadeno na vzdálenější Mars, Bezosovy plány míří na Měsíc. Ten hodlá americký miliardář kolonizovat a přesunout na něj továrny a těžký průmysl. Budeme jednou létat do práce raketou? 

Zdá se, že závod miliardářů o kolonizaci vesmíru bude probíhat přinejmenším na dvou frontách. Na jedné straně stojí ředitel SpaceX Elon Musk se svým snem vyslat v roce 2024 lidi na Mars. Na straně druhé je šéf Amazonu a společnosti Blue Origin Jeff Bezos, který je přesvědčen, že praktičtější bude začít na nejbližším vesmírném tělese – tedy na Měsíci.

V rozhovoru pro magazín GeekWire Bezos na konferenci International Space Development Conference načrtl svůj plán vyslat lidi na Měsíc a postavit zde stálou lunární základnu. Má přitom pragmatický pohled na to, proč bychom něco takového mohli v budoucnosti potřebovat.

„Země není příliš dobré místo pro těžký průmysl. Nyní v tomto směru vyhovuje, ale v nepříliš vzdálené budoucnosti – mluvím o desetiletích, možná 100 letech – začne být jednodušší mnoho věcí, které v současné době děláme na Zemi, dělat ve vesmíru,“ uvedl Bezos.

Přesun těžkého průmyslu do vesmíru je prý jediný způsob, jak ustát stále se zvyšující poptávku po energii, související s rostoucí populací na Zemi. Naše planeta by se tak stala primárně místem k životu, něčím jako „obytnou zónou“, zatímco těžký průmysl by se ze Země přesunul do vesmíru.

V krátkodobém výhledu je cílem Blue Origin snížení nákladů na lety do vesmíru – zpočátku s novou suborbitální kosmickou lodí New Shepard, v roce 2020 pak s orbitální lodí New Glenn.

Z dlouhodobého hlediska je Bezosovou vizí připravit cestu pro miliony lidí pracujících ve vesmíru. Tito lidé budou žít a pracovat uvnitř obrovských základen, což je koncept, se kterým před několika desetiletími přišel fyzik Gerard K. O'Neill, jehož myšlenky o osídlení vesmíru doslova pohánějí Bezosovo nadšení. Právě mezi tyto dvě fáze zapadá Bezosova vize osídlení Měsíce.

V Bezosově vizi budoucnosti budou lidé žít a pracovat ve vesmírných základnách napájených sluneční energií. Tyto základny přitom mají být nejen na Měsíci, ale také jinde ve sluneční soustavě.


Celý článek si můžete přečíst na webu vtm.zive.cz >>>