Zápisník Jana Stuchlíka: Obchod a baobaby

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: ČTK

Osud volného světového obchodu je zase o něco temnější. Po další otočce amerického prezidenta ohledně cel vůči Číně už není celosvětová obchodní válka jen akademická hypotéza.

Bolela by všechny. Podle ekonomů by se průměrná cla mohla zvednout z jednotek na 35 procent. Nejméně utrpí země, které mají unikátní produkty, jež nelze snadno vyrobit jinde. To je vzkaz i českým firmám. Bez inovací a výroby koncových špičkových výrobků v novém světovém řádu jen těžko přežijí.

Boj s jednorázově používanými plasty dorazil do Česka. Ministerstvo životního prostředí se dohodlo se sedmi gastrofirmami, že omezí rozdávání plastového nádobí. Teď chce k témuž přimět nadnárodní řetězce. Takový McDonald’s už přijal strategii, že do roku 2025 budou veškeré jeho obaly obnovitelné. Plastů se používá příliš, stačí se projít supermarketem a neobejde se bez něj snad žádný výrobek. Tam by ministerstvo mohlo najít další prostor pro svou chvályhodnou iniciativu.

Vědci řeší záhadubaobabů. Zatímco Saint-Exupéryho Malý princ musel každé ráno na své planetě výhonky těchto stromů vytrhávat, aby ji nerozervaly, na zeměkouli baobaby hynou samy. Když vědci zkoumali nejstarší kusy, kterým je i přes dva tisíce let, zjistili, že náhle během výzkumu uhynuly. Byly přitom zdravé. Jako důvod se nabízí sucho nebo měnící se klima. Jenže to by uhynuly i mladší stromy. Možná se nám tito stromoví kmeti snaží něco naznačit.